woensdag 10 maart 2010

Zoon Françoise Sagan vernoemt literaire prijs naar zijn moeder

Dennis Paolo Westhoff, de zoon van de Franse schrijfster Françoise Sagan (1935-2004), heeft een nieuwe literaire prijs in het leven geroepen vernoemd naar zijn moeder, meldt Le Nouvel Observateur. De Prix Françoise Sagan zal op 1 juni worden uitgereikt aan een Franse roman die in het lente is verschenen. Vervolgens zal de prijs opnieuw in de winter worden uitgereikt aan een recent theaterstuk. De schrijfster van Bonjour, Tristesse en Aimez-vous Brahms? schreef zelf ook verschillende toneelteksten.
De prijs zal gaan naar een schrijver die nog nooit met een literaire prijs is bekroond en in de zes maanden voorafgaand aan de beslissing ook niet is genomineerd. De jury bestaat uit vier vaste leden (onder wie Dennis Paolo Westhoff zelf) en zeven anderen. De laureaat zal ook in de jury het komende jaar mogen zetelen. Nu jureren onder meer Justine Lévy, Patrick Besson, Jérôme Béglé, Annick Geille, François Gibault, Delphine de Vigan en Florian Zeller. Elk jurylid kan twee boeken voordragen.
In Frankrijk laait sinds vorig jaar de belangstelling voor Sagan en haar bewogen leven weer op. Er verschenen enkele ophefmakende Saganbiografieën en er kwam een biopic uit. Er verschenen heruitgaven en de bekendste Sagantitels zijn ondertussen ook als e-book te verkrijgen. Het helpt de erven allemaal om de nog uitstaande schulden bij de fiscus af te lossen. Sagan stierf in 2004 compleet berooid na een leven vol drank, roem, drugs en drama. Zie ons vorige bericht. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home