maandag 8 maart 2010

Zeventigjarige J.M. Coetzee wordt uitgebreid gefêteerd in Nederland

De Nederlandse uitgeverij Cossee zet naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van Nobelprijs- en tweevoudig Bookerprizewinnaar J.M. Coetzee de grote middelen in en presenteert een nieuwe uitgave en een volwaardig evenement. Eerder al had Cossee een paar keer de primeur van zijn werk in het Nederlandstalig taalgebied.
Volgende week verschijnt J.M.Coetzee - persoon en personage met bijdragen van o.a. Hans Achterhuis, Kristien Hemmerechts en Arnon Grunberg. Ze herlazen zijn 'fictionele autobiografische romans' en buigen zich via zijn alter ego's over het imago van deze intrigerende schrijver.
Van 14 tot 16 mei volgt dan een heus Coetzee festival in de Balie te Amsterdam. De films Dust van Marion Hänsel en Disgrace van Steve Jacobs zullen worden vertoond. Uit onze contreien komt een herneming van de theatervoorstelling Braakland (2008) in een regie van Lotte van de Berg, een productie van Compagnie Dakar en Het Toneelhuis. Van de Berg bracht dit locatietheater waarin negen figuren rondzwerven op een morzel vergeten aarde al in Sao Paolo, Belgrado en Berlijn. Ze liet zich inspireren door Wereld en wandel van Michael K.
Ook de film De muze van Ben van Lieshout, waarvoor geput werd uit de teksten van Portret van een jongeman met o.a Matthias Schoenaerts is er te zien.
Filosoof Hans Achterhuis - die in 2008 Met alle geweld. Een filosofische zoektocht publiceerde - heeft het over moraal en geweld bij de schrijver van In ongenade. Coetzeekenner David Atwell belicht de relatie tussen Coetzees werk en de recente Zuid-Afrikaanse politieke en culturele geschiedenis. De mediaschuwe schrijver zelf meldde intussen zowaar zijn komst en zal op 17 mei een lezing houden in de Haarlemse Harmonie. Het volledige programma vindt u binnenkort op de site van De Balie. (JE)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home