donderdag 11 maart 2010

'Tirade'-redactie van straat geplukt na uitdelen oude nummers

Het Nederlandse literaire tijdschrift Tirade, een uitgave van uitgeverij Van Oorschot, had een originele actie bedacht om aandacht te werven voor het blad en voor het belang van literaire tijdschriften. Bij de start van de Nederlandse Boekenweek deelde de redactie (Ester Naomi Perquin, Menno Hartman, Jeroen van Kan en Merijn de Boer) gisteren oude Tirade-nummers, die in het archief toch maar lagen te verpieteren, uit aan het Amsterdamse Centraal Station. De actie werd door de politie al na korte tijd beëindigd "wegens het overtreden van de regels": "Het is verboden reclame te maken, ook als het een literair tijdschrift betreft. Volgens de surveillanten kon het aanvragen van een vergunning soelaas bieden, maar helaas blijkt het niet mogelijk om in Amsterdam toestemming te verkrijgen voor een dergelijke actie", meldt de redactie bedroefd. Het uitdelen van politieke en religieuze pamfletten blijkt toegestaan, maar het gratis verspreiden van literaire tijdschriften is verboden. "Hoewel de redactie verheugd is over het feit dat het gratis uitdelen van ons blad een subversieve daad is, zijn we aanmerkelijk minder blij met de praktische consequentie: ons voornemen om gedurende de hele Boekenweek gratis nummers uit te delen, is hiermee in de kiem gesmoord", luidt het.
Het toeval wou dat onder de ontvangers van een gratis Tirade zich ook de burgemeester van Amsterdam Job Cohen bevond. "Hoewel de redactie daarmee in overtreding was, reageerde Job Cohen verheugd", wordt gemeld. Wouter van Oorschot, uitgever van Tirade, roept Cohen nu in een open brief 'Samizdat aan de Amstel' op tot actie: “Ik weet dat u het razend druk heeft, maar ook dat u de literatuur een warm hart toedraagt: wilt u daarom even kijken welke ambtenaar dit varkentje voor de Tirade-redactie kan wassen? Die jonge mensen staan er een hele Boekenweek lang elke morgen anderhalf uur eerder voor op!” (DL)

Labels:

3 Comments:

Blogger renzo said...

Gewoon doorgaan met uitdelen. Literatuur hoeft zich tot niet aan de wet te houden??
en trouwens, als je het anders interpreteert mag het uitdelen vast wel. Tirade als pamflet.
al die folderuitdelers bij winkels en stations mogen toch ook???

zaterdag, maart 13, 2010 1:17:00 p.m.  
Blogger Shiwa said...

Politieke en religieuze geschriften zijn meestal een bron van verdeeldheid, onverdraagzaamheid, haat, ruzie, geweldpleging, en oorlog. Het gaat vaak uit van (groeps)egoisme.

Literatuur is kunst en doet een beroep op waarnemen, invoelen, fantasie, zelfreflectie en medemenselijkheid. Het gaat vaak uit van emphatie.

Dat zal dan de reden zijn, waarom het één is toegestaan en het ander is verboden: het zegt veel over onze huidige moraal.

zaterdag, maart 13, 2010 5:50:00 p.m.  
Blogger renzo said...

ach shiwa,. literatuur is vaak ook zeer religieus en politiek geinspireerd...het is niet te scheiden hoor. dus met je eens ben ik het niet - omdat er geen strict onderscheid is, denk aan arthur Lehning, gerard reve etc.etc

wel is het raar dat tirade uitdelen niet mag, dat klopt HELEMAAL.

woensdag, maart 17, 2010 10:31:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home