donderdag 4 maart 2010

Tentoonstelling rond Emile Verhaerens kunstenaarsboek 'Les villages illusoires'

In het Provinciaal Museum Emile Verhaeren te Sint-Amands-aan-de-Schelde loopt vanaf 6 maart een tentoonstelling rond een bibliofiele uitgave van Emile Verhaerens bundel Les Villages illusoires, die oorspronkelijk verscheen in 1895. De bundel neemt een voorname plaats in in het oeuvre van Emile Verhaeren (1855-1916). Hij bezingt er de natuurelementen en de verschillende ambachten in het dorp, maar tegelijk draagt hij er zijn sociale boodschap in uit. In 1912 bracht Insel Verlag te Leipzig een kunstuitgave uit, ontworpen door Henry Van de Velde en geïllustreerd met 15 etsen van Henri Raemaeker. Het werd een bibliofiel kleinood.
Henri Raemaeker (1887-1947), artiestenaam Ramah, was etser en illustrator en leunde als schilder aan bij de Brabantse fauvisten. In de jaren twintig behoorde hij met Frits Van den Berghe, Edgar Tytgat, De Smet, Van de Woestijne, Jespers en Permeke tot de spraakmakende Vlaamse kunstenaars. Na zijn dood raakte hij enigszins in de vergetelheid.
Ramah slaagde er in het werk van Verhaeren te vertolken in beladen, wervelende en sprekende beelden. Zo ziet men de Veerman tegen de stroom opvaren in een geweldig beeld van kolkend water en krachtige lijnen, de tragische klokkenluider uit Le Sonneur luidt als het ware de doodsklok voor zichzelf. Verhaeren zelf vond het werk uiterst geslaagd : “Wat mij aanspreekt in het werk van Ramah is dat het mijn gedichten omarmd heeft met kracht en juistheid. In Les Villages illusoires heb ik er naar gestreefd om symbolen te creëren, niet met helden, maar met simpele en gewone mensen. Om het alledaagse en platvloerse te vermijden heb ik hun gebaren uitvergroot en hen in overeenstemming gebracht met de omgeving en de elementen. (…) In de tekeningen van Ramah herken ik dezelfde werkwijze om alles uit te vergroten en te intensifiëren. Het is daarom dat ik ze graag heb: ze zijn episch, simpel en menselijk."
Pronkstukken in de tento zijn de 15 oorspronkelijke ontwerptekeningen van Les Villages illusoires. Deze nooit eerder tentoongestelde tekeningen komen uit een privécollectie. Ook de uitgave zelf - een in rood leer met goudopdruk ingebonden exemplaar van Les Villages illusoires - valt te bewonderen.
Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België, het Plantin Moretus Museum en de Archives et Musée de la Littérature stelden documenten en bibliofiele uitgaven ter beschikking. De expo loopt tot 30 mei 2010.
Vorig jaar werd de nabijgelegen graftombe van Emile Verhaeren aan de Scheldebocht gerestaureerd. Meer hierover in eerder DPM-bericht. (bijdrage Johan Eeckhout - afbeelding Emile Verhaerenmuseum)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home