maandag 1 maart 2010

Ten Pages.com zoekt aandeelhouders in manuscripten

In Nederland mikken twee nieuwe websites hun pijlen op de aspirant of amateur-schrijvers die willen uitgegeven raken. Bij Ten Pages.com en Schrijversmarkt.nl kunnen lezers en sponsors manuscripten naar een uitgever loodsen. Na amper een week verzilverde Ten Pages.com via het aandeelhouderschap van lezers al een manuscript.
Het zojuist gelanceerde Ten Pages.com droomt ervan ‘om snel bestsellers te creëren.’ Op de website kunnen would be-schrijvers de eerste tien pagina’s van hun manuscript uploaden, waarna lezers aandelen van vijf euro kunnen kopen om hun geloof in het boek te betuigen. Wanneer er 2.000 aandelen zijn verkocht, verzekert Ten Pages.com dat het boek wel degelijk door een gereputeerde uitgever wordt gepubliceerd. Initiatiefneemster Valentine van der Lande (31), die eerder bij Bol.com en De Arbeiderspers werkte, sloot daarvoor een deal met uitgeverij De Arbeiderspers, Pearson en The House of Books als afnemers van de ‘gesponsorde’ manuscripten. Ten Pages bereikte tevens een overeenkomst met de Nederlandse boekhandelketen Selexyz, die de boeken zal promoten. Auteurs als Jeroen Smit en Ronald Giphart leveren advies.
Ten Pages.com wil vooral een nieuwe springplank zijn voor de groeiende groep amateurschrijvers. “Te veel talent komt gewoon niet aan de bak omdat het moeilijk tot bij de reguliere uitgever raakt. Vergeet trouwens niet dat ook J.K. Rowling en Harry Mulisch ooit werden afgewezen door een uitgever". Van der Lande hoopt daarom als een nieuw soort ‘makelaar tussen auteur en uitgever’ te fungeren voor die 300.000 Nederlandse aspirant-schrijvers: “Wanneer lezers zich ook financieel engageren, is hun betrokkenheid echt gemeend", zegt ze in De Morgen. Wanneer de 2.000 aandelen effectief bereikt zijn en er dus 10.000 euro is ingezameld, trekt Ten Pages.com naar een uitgever. Bij uitgave steekt de auteur 1.000 euro op zak en krijgt hij ook een gewoon uitgeverscontract. 9.000 euro wordt gebruikt door Ten Pages.com én door de uitgeverij voor productie, ondersteuning en ‘het in de markt zetten van het boek.’ Het online platform strijkt uiteindelijk 8 procent van de verkochte oplage op en ook de belegger krijgt een deel van de koek. Als het boek na vier maanden geen aandeelhouders vindt, verdwijnt het van de site. Toch kan een boek dat voldoende aandelen wist te verzamelen alsnog afgewezen worden door de uitgever. “Er is nooit een uitgeefverplichting”, geeft Van der Lande toe. “Maar als een boek zoveel publieke financiële steun krijgt, ziet de uitgever natuurlijk ook wel het potentieel. Bovendien is zijn financieel risico beperkt.” Om misbruiken te voorkomen, kan iedere aandeelhouder maximaal 200 aandelen kopen per manuscript en elk ‘gesponsord’ boek moet 100 verschillende aandeelhouders hebben.
Intussen heeft het eerste manuscript bliksemsnel de kaap van de 2.000 aandelen gerond. het gaat om een manuscript van een zekere Knof over het vaderschap: De beste papa van de hele wereld. Bij welke uitgever het boek zal verschijnen is nog niet bekend. Momenteel staan een kleine honderd manuscripten te kijk op Ten Pages.com. Alle genres zijn mogelijk: van romans, kookboeken, dichtbundels en strips tot chicklit en autobiografieën. “Ook Belgische manuscripten zijn van harte welkom”, aldus Van der Lande. “Als het concept aanslaat, breiden we onze werking uit naar Vlaanderen met een eigen website.”
Ook Schrijversmarkt.nl begon vorige maand aan de poten van het klassieke uitgeversmodel te zagen. Daar kunnen amateur-schrijvers eveneens hun manuscript rechtstreeks aan de lezers voorstellen. Indien er voldoende ‘supporters’ worden gerekruteerd, verschijnt het boek bij Schrijversmarkt in een oplage van 1.000 exemplaren. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home