zaterdag 20 maart 2010

Simone Veil maakt intrede in Académie française

De Franse voormalige politica en feministe Simone Veil is met veel praal opgenomen in de Académie française. De 82-jarige Veil, die ontkwam aan de gruwel van Auschwitz, mag er zetelen in de stoel van Racine. De Académie française waakt sinds de 17de eeuw over de kwaliteit van de Franse taal. Opname in de instelling, die veertig leden van vaak hoge leeftijd telt, is in Frankrijk een uitzonderlijke eer. De leden worden dan ook de 'Immortels' genoemd. Veil is nu een van de vijf vrouwelijke leden van de Académie francaise. De eerste vrouw die ooit in de Académie française werd opgenomen was Marguerite Yourcenar in 1980.
Jean d'Ormesson, die zich fel had beijverd voor de intrede van Veil, verwelkomde haar met de woorden : "Zoals de immense meerderheid van de Fransen, houden we van je, mevrouw. Wees welkom in de zetel van Racine, die zo goed over de liefde kon schrijven." Op haar zwaard van Académicienne had Veil haar deportatienummer - 78651 - laten graveren. Veil belandde in 1944 in Auschwitz toen ze als 17-jarige (van joodse afkomst) door Duitse officieren werd gearresteerd, toen ze op weg was naar een eindexamenfeest met haar moeder en zus in haar toenmalige woonplaats Nice. Samen met haar zusje overleefde Veil Auschwitz, haar moeder kwam kort voor de bevrijding om in het kamp.
Veil, die ook een tijdlang minister van Volksgezondheid was en in 1975 de abortuswet kon doordrukken ondanks felle oppositie, is in de hexagoon nu uitzonderlijk geliefd. Ze was ook voorzitter van het Europees parlement. Haar biografie Une vie ging in Frankrijk liefst 550.000 maal over de toonbank. Het boek verscheen in maart 2009 in Nederlandse vertaling bij Atlas, vertaald door Frans De Haan.
De plechtigheid van Veil werd donderdag bijgewoond door president Nicolas Sarkozy en voormalige presidenten Valéry Giscard d'Estaing en Jacques Chirac. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home