maandag 8 maart 2010

Schrijfhuisje van Charles Dickens dringend aan restauratie toe

Het houten chalet in Rochester in het Engelse graafschap Kent waar Charles Dickens zijn klassieker Great Expectations schreef, moet dringend worden gerestaureerd, zo meldt The Telegraph. De Rochester and Chatham Dickens Fellowship heeft een oproep gelanceerd om de 100.000 pond bij elkaar te sprokkelen die nodig zijn om in 2012 klaar te zijn voor de viering van Dickens' tweehonderdste verjaardag.
Het kleine Zwitserse huisje met twee verdiepingen stond vlak bij Dickens' voormalige woonplaats Gads Hill Place, en was een kerstcadeau van de Franse acteur Charles Fechter. Het gebouw kwam in 1864 met de trein aan in 58 afzonderlijke dozen. Dickens liet het optrekken op een stuk land dat hij had gekocht vlak bij Gads Hill, en liet het zo plaatsen dat hij van de tweede verdieping uitzicht had over de Thames. Het werd al snel zijn favoriete schrijfstek. De Victoriaanse schrijver werkte er onder meer aan A Tale of Two Cities, Great Expectations, Our Mutual Friend en The Uncommercial Traveller. Opvallend was dat het schrijfhonk te bereiken was via een speciaal aangelegde tunnel onder de weg Rochester-London. Op zijn schrijfkamer had hij een telescoop geplaatst, en daarmee volgde hij soms de schepen die over de rivier voeren.
Na Dickens' dood werd het chalet verplaatst naar het centrum van Rochester, waar het lange tijd stond te verkommeren. John Knott, voorzitter van de Rochester and Dickens Fellowship, zei dat het chalet helemaal moet worden ontmanteld "om elk stuk rot hout te kunnen vervangen". Het is aldus Knott momenteel niet veilig om het gebouw te betreden. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home