zaterdag 6 maart 2010

Papierman(d) - aflevering 85

Letterennieuws, wetenswaardigs en diepgravender leesvoer in een vaste rubriek:
°°Een week zonder boeken, het lijkt een nachtmerrie. Bibi van der Zee van The Guardian beproefde het: 'She reads in bed, on the bus, while cooking dinner. So what happened when she went cold turkey?'
°°Benno Barnard haalt uit naar de Gouden Uiljury, die door Humo gedomineerd wordt: "Er rot iets in de republiek der letteren: dat heeft mijn geestelijke vaderland gemeen met het Denemarken van prins Hamlet. Er is sprake van een systematische belangenverstrengeling tussen partijen en personen rondom het weekblad Humo, met als inzet de Gouden Uil. Dat beest is een met bladgoud overtrokken stuk boerenbedrog. Ik zal u uitleggen waarom", zie zijn Knack-blog. Op 15 maart wordt de shortlist bekendgemaakt.
°°'Moet een literair tijdschrift met een kleine oplage werkelijk nog gedrukt worden?' Interview met nieuwe VFL-voorzitter Jos Geysels over 10 jaar Vlaams Fonds voor de Letteren in Rekto Verso.
°°De Revisor laat er de schouders niet bij hangen, zij starten met een nieuwe redactie, zie NRC Handelsblad.
°°Donderdagavond werd de nieuwe Belgica-reeks van uitgeverij Voetnoot te water gelaten in Antwerpen, met teksten van Yves Petry, Stefan Hertmans en Paul van Ostaijen. Interview met De papieren man in het Radio Klara-programma Babel over opzet en belang van de reeks, die op termijn de Vlaamse en Franstalige Belgische literatuur wil 'verzoenen'.
°°De Nederlandse Boekenweek nadert met rasse schreden: Joost Zwagerman schreef het Boekenweekgeschenk Duel. Recensie bij NRC Handelsblad en Trouw.
°°Interview met afscheidnemend directeur van de CPNB, Henk Kraima, in NRC: 'In principe kunnen we een geschenk weigeren.'
°°De 21 beste romans van de 21ste eeuw volgens de enquête van De Groene Amsterdammer, hier de top-5 lijstjes en dat van uw dienaar.
°°Bij Gallimard is de Franse vertaling verschenen van de roman Morgen zijn we in Pamplona van Jan Van Mersbergen, zie zijn website. De Duitse vertaling van die roman (Kunstmann) is sinds oktober op de markt. Zij gaan ook Van Mersbergens vijfde roman, Zo begint het, vertalen.De Engelse vertaling zal verschijnen bij Peirene.
°°Voor zijn fameuze roman in 24 uur op de Foire du Livre te Brussel, liet Nicolas Ancion zich inspireren door het sociale drama bij Carrefour: Carrefour dangereux. Zie ons eerder bericht.
°°In de KVS zijn rappers, beatboxers en acteurs aan de slag met Paul van Ostaijens Bezette Stad, in een regie van Ruud Gielens en Jeroen Perceval.
°°Kevin Absillis maakt kanttekeningen bij de herverdeling van de Vlaamse boekenmarkt, in Rekto Verso.
°°De vertalers Martin de Haan en Rokus Hofstede vertellen over de lancering van de website Maximen, te horen bij De Avonden, zie ook ons eerder bericht.
°°Eveneens te horen bij De Avonden: een aantal nieuwe recensenten Sebastiaan Kort (NRC), Dries Muus (Vrij Nederland) en Joost de Vries (De Groene Amsterdammer) over het vak.
°°Bart Moeyaert heeft zijn website grondig opgefrist.
°°Ook de site van Alan Ayckbourn mag er wezen.
°°De buzz over de nieuwe roman van Ian McEwan stijgt met de minuut, zie het profiel in The Guardian.
°°Het museum Tresoar in Leeuwarden toont foto's van Gerard Reve in Greonterp (Huize Het Gras). Teigetje & Woelrat openen de tentoonstelling.
°°Een begrijpelijker versie van Finnegans Wake van James Joyce: Thirty years' editorial labours produce 'more comprehensible' Finnegans Wake in The Guardian. En een James Joyce-symposium in Praag tussen 13 en 18 juni, zie hier.
°°De Servische schrijver Momo Kapor is op 73-jarige leeftijd overleden, zie Monsters and Critics.
°°Kort, korter, kortst: de site Pulpfictie is van start gegaan.
°°Een satirische roman van de Saoedi-Arabiër Abdo Kahl, wint de 'Arabic Booker'.
°°Nominaties voor de Guido Gezelleprijs, met onder meer Alfred Schaffer en Tonnus Oosterhoff, zie hier.
°°De huidige directeur van de Bibliothèque Nationale de France, Bruno Racine, en zijn voorganger Jean-Noël Jeanneney hebben allebei een essay geschreven over Google: zie Le Monde, Numérisation des livres, Google or not Google. (DL/JE)

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home