woensdag 10 maart 2010

Nobelprijswinnares Herta Müller komt naar Brussel

Op woensdag 14 april 2010 komt de Roemeens-Duitse schrijfster Herta Müller, winnares van de Nobelprijs Literatuur 2009, naar Brussel. Zij ontmoet in het cultuurhuis Flagey haar lezers in de reeks ‘Het Europa van de schrijvers’. In de reeks 'Het Europa van de schrijvers' nodigen Het beschrijf en Flagey auteurs van wereldformaat uit met werk dat impact heeft op het denken in en over Europa. Na Timothy Garton Ash en David Grossman is het nu de beurt aan de Nobelprijswinnares Herta Müller. Haar recentste boek Ademschommel (uitg. De Geus) werd door diverse critici ingehaald als een meesterwerk. Literair criticus Norbert Wehr praat met haar over schrijverschap en ontheemding, over herinnering en verleden, trauma en literatuur. Jacques De Decker (Le Soir) zit mee aan tafel.
In Ademschommel brengt Herta Müller de vervolging van de Roemeens-Duitse bevolking onder Stalin onder woorden. Ze geeft er een stem aan de overlevenden van de Russische werkkampen, na diverse gesprekken met de slachtoffers, onder wie de dichter Oskar Pastior. Het boek echoot ook haar eigen verhaal: Müller behoorde tot de kleine minderheid van Duitstalige Roemenen, haar moeder werd na de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Rusland. Aan de hand van uniek beeldmateriaal, dat uitzonderlijk wordt getoond in Flagey, vertelt Herta Müller over de genese van haar boek, over Oskar Pastior en over zichzelf.
Herta Müller is te gast op uitnodiging van Het beschrijf, in samenwerking met Flagey, het Goethe-Institut Brüssel, het Roemeens Cultureel Instituut en Uitgeverij De Geus. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home