dinsdag 9 maart 2010

Nederlandse Boekenweek gaat van start

In Nederland gaat vanavond de jaarlijkse Boekenweek traditiegetrouw van start met het Boekenbal in de Stadschouwburg. De 75ste Boekenweek vindt plaats van woensdag 10 tot en met zaterdag 20 maart 2010. Het motto van dit jubileumjaar is 'Titaantjes – Opgroeien in de letteren', naar het boek van Nescio. Joost Zwagerman schreef het Boekenweekgeschenk Duel. Bij aanschaf van 12,50 aan boeken, of als u lid wordt van de bibliotheek, krijgt u Duel gratis. In plaats van het Boekenweekessay verschijnt dit jaar de jubileumuitgave Titaantjes waren we waarin 75 auteurs - onder wie Abdelkader Benali, Bernlef, Remco Campert, Adriaan van Dis, A.F.Th. van der Heijden, Gerrit Komrij, Herman Koch, Erwin Mortier, Jan Mulder, Charlotte Mutsaers, Tommy Wieringa en Joost Zwagerman - een brief schrijven aan hun "jonge ik".
De Nederlandse Boekenweek is een organisatie van het CPNB waarbij overal te lande schrijvers optreden en het boek in al zijn veelvormigheid gefêteerd en bejubeld wordt. Joost Zwagerman, auteur van het Boekenweekgeschenk, toert door Nederland volgens een intensieve agenda. Overdag signeert hij, ’s avonds houdt hij lezingen. Het Boekenweekgeschenk is op zondag 14 maart een gratis treinkaartje. Bibliotheken houden opendeur, boekhandels zijn opgepimpt, oud fonds van de zolder gehaald en afgestoft, leeslijsten op school worden geactualiseerd... de waaier aan activiteiten is rijk en gevarieerd.
Koninklijke TNT Post eert de 75ste Boekenweek met een bijzondere postzegel: de Boekenweekpostzegel is tegelijkertijd een boekje van drie bij vier centimeter. Duivelstoejager Zwagerman schreef hiervoor een kort verhaal dat aansluit op zijn Boekenweekgeschenk, maar ook zelfstandig kan worden gelezen. Richard Hutten tekende voor het ontwerp. Titaantjes, de novelle van Nescio met de bekende openingszin "Jongens waren we - maar aardige jongens", verscheen onlangs bij Nijgh & Van Ditmar in een speciale uitgave met illustraties van Joost Swarte. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home