vrijdag 12 maart 2010

Manuscript Max Havelaar voorgedragen als werelderfgoed

De universiteit van Amsterdam en het Multatuligenootschap dragen het manuscript van Max Havelaar voor tot opname op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit "geheugen van de wereld" omvat onder meer de dagboeken van Anne Frank, het archief van Alfred Nobel, documenten uit het getto van Warschau en andere stukken van hoge maatschappelijke en historische relevantie. Directeur Scholten van UVA Erfgoed motiveert de actie: "'Het boek had meteen een grote impact. Iedereen besefte: dit is explosief materiaal. Daar zijn onze Irak-affaires niets bij. En het is ook nog eens geschreven in een geweldige literaire vorm." Een beslissing wordt in de zomer verwacht.
De Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij trok de voorbije weken nogal wat internationale belangstelling. Zo haalde de Amsterdamse tentoonstelling Het is geen roman, het is een aanklacht. 150 jaar Max Havelaar de rubriek "Travel" van The New York Times. En de Spaanstalige uitgave Max Havelaar o la subastas de café de la Compania Commercial Holandese werd gerecenseerd in El Pais, zo meldt het Nederlands Letterenfonds. Criticus Jesus Ferrero trok een parallel met Cervantes: "Zowel Batavus Droogstoppel als Don Quichote pogen zich staande te houden in een wereld vol corruptie en verderf " luidt het in een zeer positieve recensie.
In Nederland zelf kwam een nieuwe uitgave op de markt. Ongetwijfeld geïnspireerd door Multatuli's dwingende 'ik wil gelezen worden" hertaalde NRC-redacteur Gijsbert van Es de Max Havelaar naar een uitgave voor een nieuw en jong publiek. Die hertaling oogstte zoals te verwachten en voorzien was zowel voorzichtig positieve als striemend negatieve kritiek. Of van "Welnu, barbaar lees verder" door Janet Luis tot "Help, de literatuur wordt mishandeld" door Marjolijn Februari. Meer hierover op de site van NRC. En ook in Vlaanderen komt de Max Havelaar aan bod. Precies 150 jaar na het verschijnen wordt op 14 mei een marathonvoorlezing gehouden in de Brusselse Universiteit. Cultuurminister Joke Schauvliege en Europees minister-president Herman Van Rompuy zegden reeds toe. Over het Multatuli-jaar berichtte DPM al eerder. (JE - beeld: August Allebé/L. Mertens, 1974)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home