zondag 7 maart 2010

Letterkundig Museum in Den Haag opent Pantheon en Schrijversgalerij

Eind deze week heeft Harry Mulisch officieel het verbouwde Letterkundig Museum in Den Haag geopend. Twee vaste expo’s moeten er de Nederlandse literatuur in vol ornaat tot leven wekken. Paradepaardjes zijn Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur, waar honderd Nederlandstalige schrijvers in woord en beeld worden geëvoceerd, met ook 22 Vlaamse auteurs, van Jan van Ruusbroec tot Hugo Claus. Verder is er ook de Nationale Schrijversgalerij, waar vijfhonderd onstuimige schrijversportretten de bezoeker overdonderen. Het Letterkundig Museum was ruim twee jaar dicht.
Een selectiecommissie, met onder meer Geert Buelens, Joost Zwagerman en Frits van Oostrom, lichtte de Nederlandse literatuur door en stelde een gloednieuwe canon op. Uiteindelijk kregen 100 auteurs een plaats in dat Pantheon. “Uniek is dat voor het eerst zowel de Nederlandse als de Vlaamse literatuur in zijn geheel aan bod komt”, zegt de nieuwe directeur Aad Meinderts. Vandaar dat zowel Jan Van Ruusbroec, Guido Gezelle, Paul van Ostaijen, Cyriel Buysse, L.P. Boon en Hugo Claus broederlijk schouder aan schouder staan met P.C. Hooft, Godfried Bomans, W.F. Hermans of Gerard Reve, en verrassend genoeg ook Anne Frank en Vincent van Gogh. “We schuwen het debat niet over deze canon, die immers een momentopname is. Daarom gaan we er de boer mee op, ook in Vlaanderen”, aldus Meinderts in De Morgen.
Om het Pantheon te lanceren trok Meinderts vorige maand langs alle schrijversgraven van de auteurs en legde er één witte roos neer. Zijn opgemerkte pelgrimage kon multimediaal gevolgd worden. “Dat rozenproject is een spannende methode om literatuur te populariseren. Maar ons ultieme doel is mensen op het spoor te zetten van de sleutelteksten van de Nederlandse literatuur.”
Bij de tentoonstelling, waar ook het konijn van Gerard Reve uit De Avonden en de fameuze stofzuiger van Simon Vestdijk (foto) te zien zijn, verschijnt eenmalig een glossy magazine, waaraan onder meer Anna Enquist, Jan Siebelink, Renate Dorrestein, Kees en Kim van Kooten, Thom Hoffman en Hella S. Haasse meewerkten.

De tweede vaste tentoonstelling oogt dan weer als een wilde, kleurrijke parade van het Nederlandse schrijversvolkje. De Nationale Schrijversgalerij tracteert de bezoeker op bijna 500 geschilderde en gebeeldhouwde schrijversportretten. Zowel onbekende kunstenaars als tenoren vereeuwigden de Nederlandse schrijvers in deze alfabetische galerij, van Kader Abdolah tot Joost Zwagerman. “Ik noem deze eclectische verzameling een gekkenhuis, omdat ik in de volbehangen gangen van het Letterkundig Museum de sensatie had te worden aangestaard door woeste, paranoïde en naar binnen gekeerde koppen”, schrijft Maria Barnas in het bijbehorende boek. Dit “brutale” en “onconventionele” rariteitenkabinet moet de klap op de vuurpijl worden van het vernieuwde Letterkundig Museum, dat jaarlijks op minstens 30.000 bezoekers rekent.
In samenwerking met De Bezige Bij verschijnt bij de tentoonstelling een full colour catalogus.
Ook heeft het totaal gerenoveerde museum een nieuwe website. Zie ook de berichtgeving bij NRC Handelsblad en de Volkskrant. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home