donderdag 18 maart 2010

Juryvoorzitster Orange Prize haalt uit naar 'miserabele vrouwenboeken'

In Groot-Brittannië zorgt de jury van de prestigieuze Orange Prize for Fiction voor controverse. De zojuist bekendgemaakte longlist mag dan wel zwaargewichten bevatten als voormalig winnares Andrea Levy en Booker Prizelaureate Hilary Mantel, de meeste inzendingen voor de prijs voor beste Engelstalige vrouwelijke roman zijn volgens juryvoorzitster Daisy Goodwin (foto) ‘miserabel’ en ‘humorloos.’
Het doorworstelen van de 129 boeken voor de Orange Prize for Fiction heeft de Orangejury dit jaar tergend weinig plezier verschaft. In The Guardian haalt Goodwin het voorgeschotelde aanbod danig door de mangel en schoffeert ze de Engelstalige schrijfsters op zelden geziene wijze. Goodwin, zelf aankomend schrijfster en tv-producer, beklaagt zich over “het collectieve gebrek aan humor” bij de meeste Britse romancières. Ze spreekt van “een akelig deprimerende” voorraad boeken. In The Independent voegt Goodwin er aan toe dat ze zich aan het eind van de rit “net een sociaal werkster voelde”. “Je wordt overstelpt met romans over Aziatische zussen. Veel boeken beginnen met een verkrachting, er was zelfs een anale verkrachting met naalden. Andere romans handelen over kinderverwaarlozing. Kennelijk zijn vreugde of plezier te verwaarlozen elementen geworden bij het publiceren van boeken.” Goodwin bekent dat ze af en toe de wanhoop nabij was. “Ik dacht dat al die boeken vol miserie hun beste tijd hadden gehad. (...) Maar er waren zoveel romans waar geen straaltje licht doorheen scheen. Verbazend hoe weinig ik heb gelachen. En toen er eindelijk eens wat te lachen viel, kwam dat als een ware bevrijding.”
Ze besluit dat uitgevers kennelijk niet snappen dat lezers wel af en toe wat plezier willen beleven. En ze wou ook nog kwijt dat de meeste vrouwelijke boeken lijden aan het boekenclubsyndroom: “Een verhaal met een issue erin is blijkbaar een belangrijker ambitie dan een boek te schrijven dat je niet kunt wegleggen.”
Ondanks die smalende uitlatingen kon de jury toch twintig boeken (met liefst zeven debutanten) verzamelen die wel door de beugel konden. Goodwin spreekt van een “gespierde” lijst vol “plezierige en gevarieerde” romans. De shortlist wordt bekendgemaakt op 20 april, de winnaar op 9 juni. Vorig jaar ging de Orange naar Marilynne Robinson met Home. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home