maandag 8 maart 2010

Iris Murdoch had liaison met 20 jaar jongere student

De Iers-Britse schrijfster en filosofe Iris Murdoch (1919-1999) had een affaire met de twintig jaar jonger student David Morgan, zo blijkt uit brieven die Morgan publiceerde in een boek over de auteur. Morgan werd in 1964 verliefd op de toen 44-jarige Murdoch toen zij zijn thesis begeleidde aan de Royal College of Art. Ze hadden gedurende twee jaar een relatie.
David Morgan is momenteel hoogleraar aan de Chelsea College of Art and Design en onthulde de liaison in zijn boek With Love and Rage: A Friendship with Iris Murdoch. Murdoch, van wie al bekend was dat ze ook met Nobelprijswinnaar Elias Canetti een relatie had, biechtte haar escapade overigens gewoon op aan haar man, de dichter John Bayley. In een brief aan Morgan schreef ze: "And I want this to be 'clean-cut': I too have had so many muddled & twisted relationships, and I want ours to be steady & clear, & I think it can be. (I have by the way, mentioned your existence in general terms to John Bayley, who trusts me absolutely & never wants to hear details...)".
Morgan schrijft dat de relatie veranderde van 'liefde' naar 'obsessie' nadat hij aan een vriend over Murdoch had verteld. Hij was er overigens zeker van dat de relatie voor een hoge quotering van zijn thesis zou zorgen. De ontmoetingen begonnen na twee jaar uit te blijven maar de twee bleven elkaar gedurende 29 jaar brieven schrijven. De laatste ontmoeting vond plaats in 1995, slechts enkele maanden voor bij Murdoch de ziekte van Alzheimer werd vastgesteld. Morgan schrijft: "Ze wist maar nauwelijks wie ik was tijdens die ontmoeting." Over de aftakeling van de schrijfster van The Unicorn en The Bell schreef John Bayley het succesvol verfilmde Elegy for Iris, A Memoir. Murdoch won in 1978 met The Sea, the Sea een Booker Prize. In 1987 werd ze geridderd. Zie onder meer het bericht bij The Telegraph. (HC - foto Murdoch: Gisèle Freund, National Portret Gallery)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home