maandag 8 maart 2010

Ian McEwan wijzigt roman na falen klimaattop

De Britse auteur Ian McEwan, die in zijn nieuwe roman Solar aan de slag gaat met het thema klimaatopwarming, zegt dat hij zijn boek halsoverkop een andere wending heeft gegeven na het falen van de klimaattop in Kopenhagen in december. In een interview met The Guardian vertelt McEwan dat hij de top in Kopenhagen “met een zekere wanhoop” van nabij heeft gevolgd. Na het mislukken ervan vond hij het nodig om het debacle een plaats te geven in zijn boek.
Het zojuist verschenen Solar vertelt over wetenschapper en Nobelprijswinnaar Michel Beard die aan een geavanceerde technologie werkt om klimaatopwarming te bestrijden. Het einde van het boek speelt zich af in de zomer van 2009 wanneer protagonist Beard een e-mail krijgt. Daarin wordt hem verzocht om een meeting van buitenlandministers toe te spreken. “Ik wou er absoluut iets in smokkelen over zijn onbehagen. Alles rondom hem is ingestort en daarom weet hij dat Kopenhagen voor hem de plek is. Daar kan hij zijn eigen verwarring overdragen.” Indien de top een positieve uitkomst had gehad - wat McEwan zelf wenste - dan zou hij zijn personage er buiten hebben gehouden, zo zei hij nog.
McEwan heeft vier jaar lang materiaal verzameld voor Solar. Hij kreeg de vonk voor het boek tijdens een expeditie naar de Noordpool die hij met wetenschappers en andere kunstenaars in 2005 ondernam. Hij voegt er ook aan toe dat hij zich tijdens de research over het boek steeds meer ging ergeren aan wetenschappers die de klimaatopwarming pogen te ontkennen. Tegelijk zag hij hoe moeilijk het was om iets gezamenlijk aan te pakken. “Aan boord besefte ik dat de bemanningsruimte waar we onze laarzen uitdeden en van kleren wisselden, al snel veranderde in een complete chaos. Kledij en soms levensreddende instrumenten raakten verloren. Dat was in tegenspraak met al die idealistische grote woorden tijdens onze avondlijke discussies. Er was een bijna komische tekortkoming van de menselijke natuur.” In hetzelfde interview zegt McEwan ook dat hij zijn weerstand tegen nucleaire energie heeft stopgezet. “We hebben gewoonweg niks anders dat onze steden draaiende kan houden tijdens koude nachten.” McEwan zegt wel dat er moet op zoek gegaan worden naar nieuwe energiebronnen voor de mensheid. Zie onze vorige berichten. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home