maandag 15 maart 2010

Grote namen op shortlist Gouden Uil Literatuurprijs

Op de vandaag bekendgemaakte shortlist voor de Gouden Uil Literatuurprijs prijken gevestigde namen. Genomineerd zijn Arnon Grunberg met Kamermeisjes & soldaten, Tom Lanoye met Sprakeloos, Cees Nooteboom met 's Nachts komen de vossen en Thomas Rosenboom met Zoete mond. Enige 'outsider' is Mensje van Keulen met Een goed verhaal. Opvallend is dat met Mensje van Keulen en Cees Nooteboom twee bundels met korte verhalen zijn genomineerd. Van de vijf Vlaamse auteurs op de veertienkoppige longlist wist enkel Lanoye dus de nominatie te verzilveren. Lanoye ligt daarmee op koers voor tweede Uil, Grunberg kan zelfs een derde keer de Uil winnen. Enigszins verrassende afwezigen zijn Herman Koch, Joost Zwagerman en Tommy Wieringa.
"Vorig jaar konden we op deze plaats een stevig op de deur bonzen van jong geweld signaleren. Die prille stemmen zijn er nog steeds, maar minder prominent aanwezig," stelt de jury in een persbericht. "Daar zijn immers de ouwe goden weer: de gevestigde waarden schrapen luidruchtig de keel, en planten hun voeten nog wat resoluter op hun hoogsteigen Olympustop."
De jury noemde het boek van Grunberg bij monde van voorzitter Guy Mortier en jurylid Sam De Graeve op Radio 1 "sterk en goed geschreven". Grunberg "treedt in de wereld, met een fantastische taalbeheersing". Het boek van Roosenboom is een "klassieke historische roman, geschreven in een mooi Nederlands", een boek "à la Mozart"; Lanoye's Sprakeloos is een "taalwaterval waarin Vlaanderen herkenbaar tot leven komt, geen gepronk met mooie zinnen, maar taal die recht op zijn doel gaat. De bundel van Nooteboom noemt de jury dan weer "meesterlijk, zuiver en uitgepuurd, een boek dat nazindert". Mensje van Keulen schreef een boek vol "melancholische vervreemding, verhalen met een gezonde hoek af".
Voor de Jonge Gouden Uil zijn Marita de Sterck met De hondeneters, Marije Tolman & Ronald Tolman met De boomhut, Wouter van Reek met Keepvogel / Het diepste gat, Peter Van Olmen met De kleine Odessa, en Ditte Merle met Wild verliefd geshortlist. Vanaf vandaag kan u uw stem uitbrengen voor De Gouden Uil Prijs van de Lezer en De Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer via het stemformulier. De winnaars van De Gouden Uil worden bekendgemaakt op Canvas op zondag 25 april 2010 om 21u tijdens de uitzending van Cobra TV. (HC)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous janien said...

Gelukkig vind ik twee van mijn favorieten terug: Marita de Sterck en Mensje van Keulen. Hen had ik getipt voor de toplijst - hoewel, Mensje van Keulen pas 'na langer beraad'. Maar wie ben ik.

Zij kunnen op mijn stem rekenen voor de publieksprijzen.

maandag, maart 15, 2010 7:35:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home