zaterdag 13 maart 2010

Google Books sluit akkoord met Italië over digitaliseren van een miljoen boeken

De Amerikaanse internetgigant Google heeft deze week een overeenkomst gesloten met het Italiaanse ministerie van Cultuur, inzake het digitaliseren van bijna een miljoen oude boeken uit de Italiaanse nationale bibliotheken van Rome en Florence, zo meldt BBC. Het is voor het eerst dat Google een samenwerkingsverband aangaat met een cultuurministerie. Het krijgt daarmee toegang tot alle nationale bibliotheken van Italië. Het gaat om zo’n één miljoen boeken uit de periode voor 1868, waaronder werken van Dante, Machiavelli, Giambattista Vico en Galileo Galilei, en tal van literaire als wetenschappelijke werken. Google scant de boeken kosteloos in en stelt ze vervolgens gratis ter beschikking, zo kondigde het aan.
"Google hoopt met het akkoord deuren te openen voor andere gelijkaardige samenwerkingsverbanden in Europa", zei een Google-woordvoerder. Volgens de krant Le Monde is het dan ook een politieke overwinning voor de internetmoloch. Tot op heden heeft de Amerikaanse groep digitaliseringsakkoorden afgesloten met een veertig bibliotheken over de hele wereld, waaronder acht Europese, maar nog nooit eerder met een overheid zelf. Google kwam de laatste tijd veelal negatief in het nieuws, met een klachtenregen van Yahoo!, Microsoft, Amazon en uitgevers, onder meer over de monopoliepositie, maar ook over privacyschendingen.
"Het akkoord heeft een belangrijke politieke betekenis", aldus de Italiaanse cultuurminister Sandro Bondi. "Italië positioneert zich als de avant-garde in deze sector, en heeft de overtuiging om het culturele patrimonium dat via internet gratis beschikbaar komt te verrijken." Door budgetproblemen konden er minder boeken uit de collecties van Rome en Venetië worden gepreserveerd, zo bleek recent. In 1966 werden duizenden boeken in de bibliotheek van Florence door een overstroming zwaar beschadigd. Zie ook het persbericht van Google. (DL - foto: Biblioteca nazionale centrale di Roma - Wikimedia commons)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home