donderdag 4 maart 2010

Enigmatische roman over Gestapobaas Heydrich wint Prix Goncourt du premier roman

In Frankrijk is de Prix Goncourt du premier roman 2010 toegekend aan Laurent Binet voor zijn historische roman met de mysterieus klinkende titel HHhH, zo meldt Le Monde. Deze enigmatische titel vormt het acroniem van Himmlers Hirn heisst Heydrich, wat staat voor "de hersenen van Himmler heten Heydrich", de bijnaam van nazi Reinhard Heydrich die de SS hem gaf. De Prix Goncourt du premier roman is de Franse prijs voor het beste debuut.
Het boek vertelt de geschiedenis van Heydrich, de chef van de Gestapo en van de SD, de Duitse geheime dienst. Heydrich gold ook als een van de architecten van de Endlösung en 'als een van de gevaarlijkste mannen van het Derde Rijk'. HHhH vertelt de geschiedenis van de plannen om Heydrich te vermoorden, de zogenaamde operatie Anthropoïde.
De 37-jarige Binet geeft les aan de universiteit in Seine-Saint-Denis. Hij voerde zijn militaire dienst uit in Slovakije, waar hij geboeid raakte door het personage van Heydrich, evenals door de moordaanslag die vanuit Londen door de Tsjechische exilregering werd opgezet via twee jonge parachutisten. Op 4 juni 1942 stierf Heydrich in Praag aan de gevolgen van de aanslag. De nazi's ondernamen vervolgens verschrikkelijke wraakacties, onder meer in het dorpje Lidice, dat met de grond gelijk werd gemaakt.
Het 442 pagina's tellende HHhH, uitgegeven bij Grasset, bezint zich voortdurend over de grenzen tussen realiteit en fictie en is een delicate oefening om echt gebeurde feiten in een roman te gieten. Tegelijk zet Binet af en toe de werkelijkheid naar zijn hand en smokkelt hij zijn privéleven in het boek. De risico's van deze aanpak zijn bekend: de Franse auteur Yannick Haenel kwam onlangs in zwaar weer door zijn biografische roman over de Poolse verzetstrijder Jan Karski. Cineast Claude Lanzmann beschuldigde hem van geschiedvervalsing en misbruik van historische feiten, wat in de Franse media een langdurige polemiek uitlokte. Karski was een Poolse weerstander die de geallieerden op de hoogte bracht van de nazipraktijken in het getto van Warschau en in de concentratiekampen. In 1944 publiceerde hij zijn memoires. Ruim veertig jaar later vertelde Karski zijn getuigenis aan Claude Lanzmann in diens film Shoah.
Ook Jonathan Littell wendde in zijn roman Les bienveillantes een plethora aan historische feiten aan over de nazigruwelen. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home