donderdag 18 maart 2010

Bezoekers boos over poëzieproject van Gwy Mandelinck in Gezellemuseum

Bezoekers van het Guido Gezellemuseum in Brugge zijn boos over de manier waarop de collectie is verwijderd en de herinrichting is gebeurd voor het nieuwe poëzieproject Poëzie in dubbeltijd van Gwy Mandelinck, zo meldt deredactie.be. In het gastenboek staan er heel wat kritische opmerkingen van Bruggelingen en toeristen daarover. In het Gezellemuseum zijn nu gedichten en moderne kunstwerken te zien, als onderdeel van het poëzieproject.
Mandelinck, die decennialang de Poëziezomers in Watou op poten zette, zegt dat de Brugse kritiek niet onverwacht komt, "maar dat we niet meer in de 19e eeuw leven en dat Brugge Bokrijk niet is." Hij wilde aantonen dat Gezelle "een groot Europees dichter was in zijn tijd, die tot vandaag invloed heeft." De kamers van het Gezellemuseum zijn grotendeels opnieuw ingericht, waarbij hij slechts enkele manuscripten en foto's overhield. Die zijn omlijst door moderne kunstwerken en video's waarop Dirk Roofthooft gedichten leest.
"Wat ik hier zie, tart alle verbeelding. Ik ben echt teleurgesteld. Mensen die nu naar Brugge komen om Gezelle te leren kennen, komen bedrogen uit. De hele collectie van Gezelle, tot zijn originele voutekamer toe, is uit dit pand verdwenen", zegt Gezellekenner Stefaan Petillon in Het Laatste Nieuws. "Je ziet hier nog twee boekjes openliggen met de gedichten 'Die avond en die roose' en 't Schrijverke', maar verder lijkt Gezelle wel verbannen. En dat voor een kamer vol plaasteren drollen, een kunstwerk van iemand die in Londen woont en werkt, een rode kamer met niets als inhoud, hier en daar wat affiches uit Paris Match en andere bullshit die met Gezelle niets te maken heeft." Petillon gaat een klacht indienen bij het Brugse stadsbestuur.
Na dit project krijgt het Gezellemuseum aan de Rolweg sowieso een volledig andere inrichting, meldt de Brugse schepen Yves Roose nog. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home