woensdag 16 december 2009

Mogelijk laatste editie van Groot Dictee der Nederlandse Taal

Vanavond wordt opnieuw het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden. Philip Freriks en Martine Tanghe lezen om 20.30 uur op Nederland 1 en Canvas de twintigste editie, die ditmaal geschreven is door Gerrit Komrij (foto). Maar de kans is niet onbestaande dat dit dictee het laatste wordt. De netmanager van Nederland 1, Marcel Peek, dreigt het programma te schrappen, aldus De Pers en Taalpost. Presentator Freriks vertelde daar ook over in Dit Is De Dag op de Nederlandse Radio 1. “Alleen als de netmanager in al zijn wijsheid het besluit neemt om het Dictee door te laten gaan. Het wankelt”, zegt de scheidend anchorman van het Acht Uurjournaal. Freriks: “Ik vermoed dat dit allemaal rond kopjes koffie in de achterkamertjes van dit Mediapark geregeld wordt.”
Sinds 2004 zijn meestal auteurs verzocht het dictee te schrijven. Jan Mulder en Remco Campert startten als duo. Daarna kwamen Herman Koch, Martin Bril, Jan Wolkers, Kristien Hemmerechts en Gerrit Komrij aan de beurt. Vorig jaar zorgde Hemmerechts met haar tekst Hartenpijn bij de deelnemers voor een foutgemiddelde van 33,5 per deelnemer, waardoor de tekst de moeilijkste bleek sinds het eerste dictee in 1990. Vanavond zijn bij de schrijvers onder meer Saskia De Coster en Jan Siebelink van de partij als 'prominente' deelnemers, zie hier de lijst. (DL)

Labels:

1 Comments:

Blogger Oud-Herk said...

Het laatste? Belachelijk, dan nemen wij toch gewoon de fakkel over. Gedaan meteen met domme woorden die als "Juchelen" uitgesproken worden, als men Jugglen (en inderdaad, ik kan het woord niet correct schrijven) bedoelt. Het was overmatig belachelijk, omdat dit woord in Vlaanderen niet gebruikt wordt, terwijl de anglofiele Nederlanders het woord wel kennen, maar wel algemeen gebruiken. Twee jaar geleden heb ik me daar behoorlijk in opgewonden. Overnemen, die handel!

woensdag, december 16, 2009 11:37:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home