dinsdag 15 december 2009

Directeur Parijse Bibliothèque Nationale komt met boek over digitalisering & Google

Bruno Racine, de directeur van de Bibliothèque Nationale de France (BNF), publiceert binnenkort een boek waarin hij de gevaren van de digitalisering aankaart. In Google et le nouveau monde onderzoekt hij het risico van "een monopolie van Google" voor "de conservatie van digitale boeken" en "het volledig omgooien van de boekenketen". Toch staat Racine bekend als een voorstander van samenwerking met Google Books.
Het is niet voor het eerst dat een BNF-topman zich buigt over het digitaliseringsdebat via een boek. In 2005 schreef zijn voorganger Jean-Noël Jeanneney, Quand Google défie l'Europe. Plaidoyer pour un sursaut. Hij kaartte er de risico's aan van de Google-hegemonie en riep Europa toen op om zijn eigen digitale bibliotheek op poten te zetten.
Aan het mandaat van Bruno Racine als baas van de BNF komt in april wellicht een einde. Volgens Le Figaro zou hij opgevolgd worden door Christine Albanel. Cultuurminister Frédéric Mitterand zou zijn stellingnamen ten gunste van een samenwerking met Google niet op prijs hebben gesteld. Dezer dagen krijgt Mitterand een langverwacht rapport op het bord over de digitalisering van het Franse bibliotheekpatrimonium. Vorige week nam ook de Franse president stelling tegen de gevaren van de hegemonie van Google Books inzake digitalisering, zie ons eerder bericht. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home