dinsdag 17 november 2009

Boeken keren na halve eeuw terug naar bib, mét boete erbij

Een bibliotheek van de Camelback high school in het Amerikaanse Phoenix heeft twee boeken teruggekregen die 51 jaar geleden waren uitgeleend. De boeken werden teruggestuurd door een ex-leerling die het liefst anoniem wilde blijven en gingen vergezeld van een enveloppe waarin een cheque van 1.000 dollar zat. Het geld was bedoeld ter aflossing van de boete, à rato van 2 cent per dag per boek. De anonieme schrijver kwam daarmee uit op 745 dollar, maar rondde het bedrag af 'omdat de tarieven inmiddels mogelijk verhoogd zijn'. Overigens hoeft op de school geen boete betaald te worden als boeken te laat teruggebracht worden. Volgens bibliothecaresse Georgette Bordine zijn de boeken ooit meeverhuisd naar een andere staat en daardoor nooit meer teruggebracht. In een begeleidende brief legt de 'lener' uit dat de boeken bij vergissing bij een verhuizing waren ingepakt. Van het geld van de lener zullen nieuwe boeken gekocht worden. De teruggezonden oude boeken belanden terug in de uitleen. Zie de berichtgeving in The Guardian. (DL)

Labels:

1 Comments:

Anonymous Hans Krol said...

Het kan nog langer. Het Algemeen Dagblad berichtte op 25 april 2009 dat de 83-jarige Ben Kuijpers uit Rotterdam een boek had teruggebracht bij de openbare bibliotheek van Schiedam dat hij op 6 april 1942 had moeten terugbrengen bij de toenmalige Gemeentelijke Openbare Leeszaal en Bibliotheek in Schiedam.
Op 22 juni 2006 berichtte het Haarlems Dagblad over een boek dat in 1937 was geleend bij de openbare bibliotheek Den Helder. Het was geleend door de vader van de 73-jarige mevrouw Agnes Berck uit Scheveningen.
Het Amerikaans record is 52.858 dagen ofwel 145 jaar. In april 2009retourneerde een nazaat van soldaat C.S.Gates een boek over Napoleon dat kort na de Burgeroorlog was geleend bij de bibliotheek van het Washington College (nu bekend als Washington & Lee Universiteit). Aldus de Washington Post van 16 april 2009.
Het wereldrecord bedraagt 288 jaar en is erkend door Guinness Book of Records. Kolonel Robert Walpole leende in 1688 een Duitse biografie over de toenmalig aartsbisschop van Bremen van de Sidney College Library te Cambridge. In 1956 terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaar door professor Sir John Plumb, die het boek met uitleengegevens aantrof in de boekenkast van de Markies van Cholmondeley in Norfolk.
Hans Krol

dinsdag, december 29, 2009 12:53:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home