woensdag 21 oktober 2009

José Saramago noemt bijbel 'een handboek voor slechte moraal'

In Portugal is beroering ontstaan nadat Nobelprijswinnaar José Saramago bij de voorstelling van zijn laatste boek, Caim de bijbel een "handboek voor slechte moraal" heeft genoemd, zo meldt AFP. De roman Caim is een ironische hervertelling van het verhaal van Kain, zoon van Adam en Eva, die zijn broer Abel om het leven bracht. De auteur van De stad der blinden, nooit verlegen om een boude uitspraak, zei dat de samenleving wellicht beter af zou geweest zijn zonder het heilige boek. Hij geloofde niet dat katholieke gelovigen beledigd zouden zijn, "omdat die toch de bijbel niet lezen". En hij voegde er nog aan toe: "Joden zou ik misschien wel kunnen beledigen, maar dat kan mij niet schelen."
Manuel Marujao, woordvoerder van het Portugese episcopaat, deed de uitspraken van de 86-jarige schrijver al af als "een publiciteitsstunt". De priester zei dat "een schrijver van het statuur van Saramago best kritiek kan leveren, maar beledigingen doen niemand goed, zeker niet een Nobelprijswinnaar." Rabbi Elieze Martino, zegsman van de Joodse gemeenschap in Portugal liet weten dat Saramago "zijn bijbel niet kent, hij begrijpt die slechts oppervlakkig". De rabbijn zei dat hij niet verwacht dat de Joden zich aangesproken zouden voelen.
De op het Canarische eiland Lanzarote levende Saramago veroorzaakte in 1992 al een rel bij katholieken met zijn roman Het evangelie volgens Jezus Christus. Daarin wordt Jezus ontmaagd door Maria Magdalena, en klaagt hij de autoriteit van God aan. De ophef rond het boek van Saramago doet ook enigszins denken aan de recente polemiek rond de bijbelbewerking van tekenaar Robert Crumb. De expliciete versie van het Book of Genesis werd door de thinktank Christian Institute "het seksueel prikkelend maken van een boek dat in se Gods reddingsplan voor de mensheid is" genoemd. Zie The Telegraph, en onze vorige berichten over Saramago.(HC)

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Karel said...

Saramago is nooit vies geweest van een beetje debat, maar om dat nu een publiciteitsstunt te noemen, dat klinkt als een zwakheidsargument van de katholieke kerk...
En we lezen toch liever Saramago dan de Bijbel, zijn boeken worden (voorlopig) tenminste niet op grote schaal ideologisch misbruikt.

donderdag, oktober 22, 2009 3:50:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home