donderdag 3 september 2009

Vlaamse schrijfster Christine D'Haen (85) overleden

De Vlaamse schrijfster en dichteres Christine D'haen is donderdag op 85-jarige leeftijd overleden, zo meldt onder meer het weekblad Knack. D'Haen studeerde Germaanse filologie aan de universiteit van Gent. In 1958 publiceerde ze haar eerste dichtbundel, Gedichten (1946-1958). D'haen is een Gezelle-autoriteit vanwege haar boek De wonde in 't hert, een biografie van priester-dichter Guido Gezelle. In 1992 kreeg Christine D'haen de Prijs der Nederlandse Letteren. Daarvoor had ze al de Anna Bijnsprijs ontvangen, evenals de prijs van de stad Gent, de Henriëtte de Beaufortprijs (tweemaal) en de Teirlinckprijs.
"De bronnen van haar dichterschap kan men plaatsen binnen de moderne traditie," zo schreef de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren destijds, "maar binnen dat gegeven is haar ontwikkeling een volkomen authentieke geweest, dwars tegen de dominerende ontwikkelingen in en met als instrument een gedurfde, moedwillige gekunsteldheid die, gecultiveerd in onmodieuze afzondering, betaald werd met nog meer afzondering." Auteur en vertaler Paul Claes prijst in Knack de poëzie van D'haen, maar vindt dat haar prozawerk zwaar wordt onderschat. D'haen publiceerde autobiografische, uitgepuurde teksten, die gebundeld werden in 1994 in Uitgespaard zelfportret.
Voor Paul Claes is vooral de bundel Mirages uit 1989 een hoogtepunt. D'Haen publiceerde veel nieuw werk in de jaren 1990, maar haar laatste bundel, Inisfree, dateerde van 2007. Hij werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. De in Brugge woonachtige schrijfster vertaalde ook gedichten van Gezelle en Hugo Claus naar het Engels. Naar verluidt leed D'Haen al twee jaar aan een slepende ziekte. Zie dit dossier over D'Haen bij de Nederlandse Taalunie die de prijs der Nederlandse letteren aan haar uitreikte. (HC/DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home