zaterdag 19 september 2009

Papierman(d) - aflevering 70

Literaire wetenswaardigheden en leeslinks van diverse pluimage:
°Onderzoeker Bart Temme van de Universiteit Groningen gooit een steen in de kikkerpoel en beweert dat literaire tijdschriften "niet langer een kweekvijver van jong talent zijn" en "nauwelijks nog aanzetten tot debat", zie NRC. Op De Contrabas woedt intussen een hevig dispuut, waarin de conclusies van Temme door onder meer Bastiaan Bommeljé van Hollands Maandblad sterk in twijfel worden getrokken. Zie ook hier voor meer gekruiste degens.
°Het kon niet missen: de nieuwe Dan Brown was al één dag na verschijning het slachtoffer van piraterij, zie The Guardian.
°Stimuleert Kafka lezen de cognitieve mechanismen en de bereidheid tot leren? The Guardian weet er meer over. Bij Trouw weegt Wil Rouleaux een nieuwe Kafkavertaling van De gedaanteverwisseling en andere verhalen.
°Sciencefictionauteur Kim Stanley Robinson geeft de Man Booker Prizejury ervan langs omdat ze de sciencefictionliteratuur onder de mat blijft schuiven, zie eveneens The Guardian.
°Dirk-Jan Arensman maakt bij VPRO-gids de balans op van wat het literaire najaar zoal te bieden heeft.
°Lof voor Peter Terrins De bewaker in NRC: "een uitgesproken zinnelijke ideëenroman."
°Een recensie van prozadebutante Hilde Keteleer en haar Puinvrouw in Berlijn bij Knack.
°Profiel van Jean-Philippe Toussaint (foto) in Le Monde door collega-schrijver Marie Desplechin.
° Een doorlichting van de "redelijke goede dagboekschrijver" Michael Palin in The Guardian.
°Erwin Mortier bespreekt voor de Volkskrant de nieuwe vertaling van Zeven zuilen van wijsheid van T.E. Lawrence.
°Eminente boekwetenschapper en directeur van de Harvard-bibliotheek Robert Darnton publiceert op 27 oktober een nieuw boek: The Case for Books: Past, Present, and Future. In een bijdrage voor Publisher's Weekly ontvouwt hij zijn visie.
°Het smakelijke Des bibliothèques pleines de fantômes van Jacques Bonnet nu ook in het Nederlands vertaald bij Mouria als Een boekenkast vol geesten, over "onze eigen verzamelwoede en over andere verzamelaars, over de liefde voor en verleidingen van boeken." (we komen erop terug). (DL)

Labels: , , , ,

1 Comments:

Anonymous victor crebolder said...

dat van die literaire tijdschriften, níet zijnde kweekvijvers voor jong talent, en dat wetenschappelijk gewogen, gestaaft en geturft geeft te denken: zoals we op de treurbuis de bekende smoelen keer op keer en jaar na jaar weerzien, zo zien we dat in het literaire circuit ook. wisten we al, want een paar nummertjes doorlezen zou genoeg moeten zijn om bij veel namen te verzuchten: shit, dat is toch allang 'n bekende, 'n overbekende, 'n huismerk, 'n non-stopbestseller-producent...

maar dat 't zo erg was is natuurlijk verschrikkelijk, idem voor wat betreft 't literaire debat; non-existent, eigenlijk: onder de 1% betreft nieuwelingen, nieuwelingen die vaak bij andere uitgevers doorbreken dan bij die uitgeverij die zich achter de naam van het Tijdschrift 'schuil houdt', een kleine 1,5 procent gaat over zaken wat nu de stand, de route, het doel, het nut, het gehalte, het engagement van de hedendaagse literatuur is.

dus, dus zijn het spreekbuizen en dus, dus zijn het reclameblaadjes van hen die het reeds gemaakt hebben. dus.

zondag, september 20, 2009 2:35:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home