vrijdag 4 september 2009

Manuscripta trapt Nederlandse boekenseizoen af

Boekenminnend Nederland doft zich op voor de feestelijke opening van het boekenseizoen. Voor het derde jaar op rij gebeurt dit met Manuscripta, een grootscheeps evenement in Amsterdam op zondag 6 en maandag 7 september. Verspreid over het gehele terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam presenteren ruim 100 uitgeverijen hun uitgeefplannen en vinden op 18 podia tientallen optredens plaats van binnen- en buitenlandse auteurs, met onder Thomas Roosenboom, Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Yasmine Allas, A.F.Th. Van der Heijden, Jean Mattern en Nicci French. Naast literaire bonzen is er ruim aandacht voor debutanten zoals Ivo Victoria. In totaal zijn er zowat 200 auteurs aanwezig. Zo wordt verder ook de Selexyz-debuutprijs uitgereikt en maandagmorgen de longlist van de AKO Literatuurprijs vrijgegeven. Manuscripta is op zondag open voor het publiek. De maandag is exclusief voor professionals in het boekenvak.
Boekblad meldt dat volgens de CPNB, de organisator van Manuscripta, uitgeverijen dit najaar samen bijna 3.000 nieuwe titels zullen uitgeven. Uit marktonderzoek zou blijken dat 3 procent van de Nederlanders "waarschijnlijk of zeker van plan (is) een e-reader aan te schaffen", een laag cijfer ondanks alle heisa omtrent het e-book. Aanvullend "ziet de CPNB dat het boekenvak terughoudend is in het promoten van nieuw lezersgedrag. Er is bijvoorbeeld geen uitgebreide marketinginspanning van de boekenbranche gepland om de Nederlandse boekenlezer te overtuigen van het e-book", schrijft Boekblad. De volledige programmering op zondag en maandag staat hier, praktische info over Manuscripta is te lezen op manuscripta.nl/hoewatwaar. (DL)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous victor crebolder said...

zo zo zo, 3.000 boeken, da's niet niks. dat zijn verdomde veel bladzijden, waartussen ongetwijfeld verdomde veel bladzijden tussen zitten die mij maar tot een ding zouden aanzetten: snel verder, op zoek naar iets waarachtigs, iets moois.

zo las ik laatst Netherland van een ierse schrijver waar o zo hoog over werd opgegeven; het enige wat ik heb opgegeven is het boek uitlezen, er was geen doorkomen aan, spaghettikronkels volgden op wokkelvondsten, er zaten heus wel een paar verdomde fraaie fragmenten tussen maar voor je het wist viel er weer geen touw aan de voorgeschoelde hinkstapsprong vast te knoepen.

heus niet ieder van het dak gevallen musje dient een functie binnen het geheel te hebben maar als ze me al te veel spaghetti voorschotelen krijg ik honger, naar echte pasta, naar iets van Levi, Fallaci, Malaparte, Passolini, Saviano...

punt wat ik maken wil, ik geloof amper dat er 30 bpoeken van die 3.000 de moeite van het openslaan waard zijn, en dat niet een het tot opname in de canon zal weten te brengen.

zaterdag, september 05, 2009 7:37:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home