vrijdag 25 september 2009

De Slegte verkoopt verloren gewaande literaire archivalia

De Antwerpse De Slegte biedt een grote collectie verloren gewaand literair archiefmateriaal te koop aan. Naast zeldzame edities zoals de debuutbundel van Guido Gezelle (foto), Boodschap van de vogels (1855), waar nog maar een handvol exemplaren van bekend zijn, verkoopt het antiquariaat een rist onbekend of zelfs verloren gewaand literaire krenten. De catalogus telt 295 nummers, waaronder handschriften en brieven van Boon, Buddingh’, Claus, Daisne, Enquist, Elsschot, Komrij, Krijgelmans, Minne, Van Nijlen, Van Ostaijen, Pernath, Du Perron, Reve, Snieders, Timmermans, Van de Velde, Verschaeve, Vinkenoog, Walravens, Van Aken, Belcampo, Bloem, Brouwers, Cremer, Den Doolaard, Gerhardt, Hermans, Van de Kerckhove, Mulisch, Nolens, Roland-Holst, Walschap, Warren...
Highlights zijn zo onder meer het originele typoscript van Maagpijn, een sleutelnovelle in het vroege werk (1944-1946) van Louis Paul Boon. Dit typoscript werd verloren gewaand en als zodanig kon het ook niet gebruikt worden voor de uitgave van deze tekst in het vijfde deel van het Verzameld Werk. Maagpijn verscheen voor het eerst in druk in tien afleveringen in Front tussen 4 augustus en 6 oktober 1946. Dit vroege typoscript telt 25 pagina’s doorlopende tekst en bevat handgeschreven correcties, doorhalingen en toevoegingen. Onbekend was ook het volledige dossier - diverse losbladige mappen, cahiers, losse papieren – bijeengebracht door Claude Krijgelmans voor de samenstelling van zijn berucht erotisch woordenboek, Joeplala alfabet of Het (klein)burgerlijk woordenboek der pornografie, waarvan overigens alleen het eerste deel, onder het pseudoniem Karel Elleveest, in druk verscheen. Eveneens verloren gewaand was het origineel handschrift van Roger Van de Veldes Recht op antwoord, een rapport over "de zonderlinge praktijken van magistraten, psychiaters en gevangenisdirecteurs". De handschriften, boeken en de catalogus zijn vanaf zaterdag beschikbaar in het antiquariaat op de Wapper in Antwerpen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober is de collectie te bezichtigen op de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair. (HC)

Labels: ,

3 Comments:

Blogger Librarian.be said...

De Slegte verkoopt natuurlijk al een hele tijd van die zeldzame literaire stukken, maar persoonlijk vind ik dat een kwalijke ontwikkeling. Als deze stukken namelijk niet opgekocht (kunnen) worden door wetenschappelijke instellingen (door gebrek aan voorkennis of aan fondsen) dan komen de stukken hoogstwaarschijnlijk in privéhanden terecht en zien ze het daglicht niet meer.

vrijdag, september 25, 2009 8:44:00 a.m.  
Anonymous Anoniem said...

Het is lovenswaard dat een actief antiquariaat als De Slegte (Wapper, Antwerpen) eenieder in de gelegenheid stelt interessante literaire hoogstandjes te kopen. Het gezeur van medewerkers van bibliotheken, musea en centra (gericht op het leven en werk van 1 auteur, als Hugo Claus, Louis Paul Boon, e.d.) moet maar eens afgelopen zijn. Deze hoogbetaalde pseudowetenschappers kunnen beter eens uit hun ivoren toren afdalen, hun veelal hooghartige houding omzetten in een meer humane, dan kan de gemeenschap (die zij horen te dienen ipv eigen belang na te streven) profiteren van de kennis, die veel (onbetaalde, maar gedreven) collectionneurs bezitten.
Ik spreek als een verzamelaar met meer dan 45 jaar ervaring (en het nodige aan ""verloren gewaand literair [en anderszins] archiefmateriaal"" in huis en opslag). Maar soms gaat het goed, zoals ik vandaag mocht constateren bij het uitpakken van een teruggekeerd bruikleen (voortreffelijk verpakt, na
aardige gesprekken, een correcte invitatie, een gratis catalogus, etc.). ""Gebrek aan voorkennis""
is een eufemisme (trek dan een keer
niet om kwart voor vijf de jas aan,
en bedenk dat een gesprek met een collectionneur hem of haar tijd vergt, dus reageer daar adequaat op als betaalde medewerker [M/V] van een instituut of instelling).
Afsluitend: leuke stukken in privé-handen blijven van tijd tot tijd het daglicht zien, juist OMDAT ze in privé-bezit zijn!

Een (wat oudere) verzamelaar uit Amstelveent

vrijdag, september 25, 2009 3:51:00 p.m.  
Anonymous De directeur said...

Mag ik verwijzen naar een reactie op Artistiek Bureau?

zondag, september 27, 2009 10:27:00 a.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home