dinsdag 1 september 2009

Brieven Gabriela Mistral voeden geruchten over homoseksualiteit

In literair Chili is grote beroering ontstaan over de briefwisseling tussen Nobelprijswinnares Gabriela Mistral (1889-1957) en haar Amerikaanse uitgeefassistente Doris Dana. De brieven lijken volgens Yahoo bewijs voor het oude gerucht als zou Mistral een lesbische relatie hebben gehad. De correspondentie tussen de twee is gebundeld in een nieuw brievenboek, Niña Errante, samengesteld door Juan Pablo Zegers van de Biblioteca Nacional in Santioga, waar de brieven zich sinds de dood van Dana bevinden.
In zijn voorwoord gebruikt Pablo Zegers het woord "homoseksualiteit" niet, naar eigen zeggen uit respect voor beiden, maar de goede verstaander kan er toch niet omheen. Mistral schrijft in 1949: "Je kent me nog altijd niet goed, mijn liefste. Je kent de diepte van mijn gevoelens voor jou niet. Geef me tijd om je wat gelukkig te maken." De brieven geven volgens Pablo Zegers een beeld van een passionele en emotionele relatie, maar het bleef "waardig". De kwestie beheerst de Chileense kranten en kenners blijven het oneens over het feit of het meer dan een intieme brievenrelatie was. Mistral en Dana hadden elkaar in 1946 leren kennen, toen ze samen aan een boek over Thomas Mann werkten.
Mistral, het pseudoniem van Lucila Godoy y Alcayaga, was in 1945 de eerste Latijns-Amerikaanse auteur (en vijfde vrouw) die de Nobelprijs voor literatuur kreeg. Haar gedichten over de dood, Sonetos de la muerte, maakten haar over heel het continent beroemd. Mistral geniet in Chili en omstreken nog steeds de status van een literair monument. Het pseudoniem haalde ze bij twee van haar favoriete dichters, Gabriele D'Annunzio en Frédéric Mistral. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home