woensdag 9 september 2009

Booker Prizejury meesmuilend over afgeserveerde ex-winnaars

De jury van de Booker Prize was gisteren apetrots op zijn hoogwaardige shortlist, met twee voormalige laureaten A.S. Byatt en J.M. Coetzee en grote namen als Hilary Mantel. Maar tegelijk liet ze niet na om er fijntjes op te wijzen dat er heel wat rubbish tussen de inzendingen zat. Liefst zeven andere voormalige Booker Prizewinnaars hadden eveneens hun nieuwe boeken ingezonden maar kregen nul op het rekest, zo signaleert The Telegraph. "Who wrote the 'stinker'?", vraagt de krant zich daarom af. Juryvoorzitter James Naughtie liet zich ontvallen: "Het is niet omdat je een voormalige prijswinnaar bent dat je geen slecht boek kunt schrijven - en die zijn we al lezende zeker tegengekomen." Tussen de 132 inzendingen bevonden zich een "paar afschuwelijk slechte romans", zo benadrukte Naughtie.
Beleefdheidshalve onthield Naughtie zich van een partijtje namen noemen, maar Margaret Atwood, Thomas Keneally, Penelope Lively, John Banville, Anita Brookner (foto), Barry Unsworth en de winnaar van vorig jaar Aravind Ardiga zonden stuk voor stuk romans in die niet eens de longlist haalden. Bronnen dicht bij de jury gewagen ervan dat hun boeken varieerden van "goed tot middelmatig, with one downright stinker". Jurylid Sue Perkins liet verstaan dat "enkele erg belangrijke namen de lijst niet haalden. Het is duidelijk dat we geen rekening hebben gehouden met de illustere stamboom van de auteurs, maar dat we enkel hebben gekeken naar de kwaliteiten van hun romans. Dat is precies waarom sommige ex-winnaars wél op de lijst staan en anderen niet."
Tot de favorieten dit jaar wordt Hilary Mantel (foto) gerekend met Wolf Hall, een historische roman die zich afspeelt aan het hof van Henry VIII. Coetzee kan zijn derde Booker Prize winnen met Summertime. Ex-winnares 1990 A.S. Byatt staat op de shortlist met The Children's Book. De drie andere genomineeerden zijn The Glass Room van Simon Mawer, The Little Stranger van Sarah Waters en The Quickening Maze van Adam Foulds. Zie meer details in ons bericht van gisteren. (DL - foto Brookner: Karen Robinson, foto Mantel: Harper Collins)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home