donderdag 20 augustus 2009

Zwitserse auteur Hugo Loetscher (79) overleden

Hugo Loetscher, een van Zwitserlands bekendste in het Duits schrijvende auteurs, is overleden in Zürich, zo heeft zijn uitgever gemeld en is te lezen op swissinfo.ch. Loetscher, die tachtig jaar zou worden in december, startte zijn loopbaan als literair criticus en uitgever. Tijdens de jaren zestig maakte hij talloze reizen naar Latijns-Amerika en Zuid-Oost Azië. Hij werd de "meest cosmopolitische van de Zwiterse schrijvers" genoemd.
Loetscher schreef zowel toneelstukken, kortverhalen als poëzie en was ook actief als vertaler. Tot zijn werken behoren onder meer Abwässer (1963), Die Kranzflechterin (1964) (De kransvlechtster, 2000), Noah (1967), Der Immune (1975/1984), Herbst in der großen Orange (1982), Wenn der Liebe Gott Schweizer wäre (1983), Die Fliege und die Suppe und 33 andere Tiere in 33 anderen Situationen (1989) en Die Augen des Mandarin (1999). Hij was ook sterk geïnteresseerd in schilderkunst en fotografie: zo was Loetscher co-editor van de eerste geschiedenis van de Zwiterse fotografie.
Loetscher werd bekroond met de hoogste Zwiterse literaire onderscheiding, de Schiller Prize. Hij doceert als gastprofessor aan de University of California in Berkeley en was 'writer-in-residence' aan de University of Southern California in Los Angeles in 1979-80. Zijn laatste boek, dat een 'autogeografie' is, zou morgen verschijnen. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home