vrijdag 28 augustus 2009

Verzet tegen Googledeal van Bibliothèque Nationale de France smeult verder

In Frankrijk blijft de polemiek over het akkoord dat de Bibliothèque Nationale de France wellicht zal afsluiten met Google Books (zie dit DPM-bericht) aanhouden. Nu heeft ook Jean-Noël Jeanneney (foto), de voormalige directeur van de BNF, tussen 2002 en 2007, zich opnieuw in de debatten gemengd en zijn standpunt tegen het akkoord uiteengezet in de krant Le Figaro [tekst niet online].
Jeanneney staat bekend voor zijn kritische houding tegenover het Google Booksproject en instigeerde zelf het Franse digitaliserings- en ontsluitingsproject Gallica en de Europese digitale bibliotheek Europeana. Hij schreef in 2005 ook het pamflet Quand Google défie l’Europe, dat destijds vertaald werd in dertien landen. Onder de titel 'BnF et Google : l’insupportable tête à queue' trekt hij nu weer van leer in Le Figaro en wijst vooral op de quasi-monopoliepositie die Google sluipenderwijs weet te verwerven op het terrein van digitale informatie en kennis. "De zoekmachine van Google is een universeel succes en werkt uitstekend. Maar aan Google alleen de bijna planetaire verantwoordelijkheid van de digitalisering van onze boeken toevertrouwen, is een onverdraaglijke gedachte, omdat Google ondanks zijn universeel discours diep geworteld is in de Amerikaanse cultuur en volgens de principes van een winstgevend bedrijf zal werken."
Jeanneney haalt ook uit naar de nieuwe directeuren van de BnF, zonder ze evenwel bij naam te noemen, onder meer over de budgettering van de digitalisering. Denis Bruckmann, adjunct-directeur-generaal, liet zich bijvoorbeeld eerder ontvallen dat "alleen al onze boeken tussen 1870 en 1940 digitaliseren, de BnF tussen de 50 à 80 miljoen zou kosten." En dat precies daarom Google zo broodnodig is en financiële redenen de samenwerking met Google noodzakelijk maken. Jeanneney wijst er fijntjes op dat het nooit de bedoeling is geweest om al die boeken uit die periode te digitaliseren. Een selectie is noodzakelijk, dus is het een verkeerde voorstelling van zaken. Bovendien verschilt de digitaliseringsaanpak nogal als je naar de boeken met een Europese of Amerikaanse bril kijkt. Hij hoopt dat de onderhandelingen nog kunnen teruggedraaid worden, "rien n'est joué", stelt hij, en dat de nieuwbakken Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterand zijn verantwoordelijkheid opneemt. Zie onder meer het bericht bij AOL News en bij Le Nouvel Observateur. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home