maandag 31 augustus 2009

Barack Obama verstouwt 300 pagina's per dag tijdens vakantie

Dat de Amerikaanse president Barack Obama zich regelmatig vertoont met het betere boek onder de arm, is al langer bekend. Telkens weer jaagt hij daarmee de verkoopcijfers van desbetreffende roman of non-fictieboek flink de hoogte in, zoals bijvoorbeeld het geval was met Netherland van Joseph O'Neill. Het was dan ook uitkijken naar de boeken die Obama naar zijn vakantieverblijf Martha's Vineyard in Massachusetts zou meenemen, waar hij zich voorts ook met golf, tennis en zijn familie zou verstrooien. Obama heeft zich in de voorbije vakantieweek alvast een streng leesregime van omgerekend 300 pagina's per dag opgelegd, als we de bulletins van het Witte Huis en de Daily Telegraph moeten geloven. Hij heeft vijf boeken ingepakt, goed voor 2300 pagina's, gaande van misdaadromans tot geschiedenis en milieukwesties. Het gaat om Hot, Flat And Crowded – Why We Need A Green Revolution And How It Can Renew America van New York Times-journalist Thomas Friedman, het bekende boek over de klimaatopwarming. Verder stopte hij ook een biografie in de koffer over John Adams, de tweede Amerikaanse president door David McCullough, Pulitzerprizewinnaar in 2002. McCullough is een tactische keuze, gezien hij vlak bij het buitenverblijf van de Obama's woont.
Bij de romans zien we werk opduiken van George Pelecanos, The Way Home, een misdaadverhaal dat gesitueerd is in Washington DC en verder Lush Life van Richard Price, een thriller die zich dan weer afspeelt in New York, en voorts Plainsong van Kent Haruf, een roman over small-town life in Colorado. Price en Pelecanos zijn ook bekend voor hun scenario's voor de politieserie The Wire.
Volgens Susan Mercier van de boekhandel Edgarton Books verraadt de keuze "iemand die houdt van goede literatuur". En Douglas Brinkley, historicus en presidentwatcher, spreekt zelfs van een "exquise smaak."
Zijn echtgenote Michelle Obama heeft geen lijst vrijgegeven, maar naar verluidt zou zij zich met plezier verdiepen in Life of Pi van de Canadese auteur Yann Martel. Of het Witte Huis na het weekje verlof ook een bulletin uitgeeft, met daadwerkelijk gelezen boeken, is niet bekend. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home