zaterdag 22 augustus 2009

Uitgeverij Van Oorschot brengt zijn duizendste boek uit

De onafhankelijke Nederlandse uitgeverij Van Oorschot rondt op vrijdag 29 augustus een mijlpaal in zijn 63-jarige geschiedenis. Dan verschijnt het duizendste boek in eerste druk dat Van Oorschot sinds zijn oprichting in november 1945 publiceert. Dat is de briefwisseling tussen dichteres M. Vasalis en haar uitgever Geert van Oorschot uit de periode 1951-1987. Niet toevallig is het deze maand ook honderd jaar geleden dat uitgever Geert van Oorschot (1909-1987) werd geboren. En in 2009 zou Vasalis eveneens honderd geworden zijn.
Naar aanleiding hiervan zal De Boekensalon bij de Bijzondere Collecties in Amsterdam op 27 augustus een discussienamiddag brengen over Van Oorschot, waarbij een panel met Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad en biograaf van Geert van Oorschot), Elik Lettinga (uitgever De Arbeiderspers), Haye Koningsveld (uitgever Ambo/Anthos), en Lisa Kuitert (hoogleraar Boekwetenschap UvA) met elkaar in gesprek gaan over uitgeven anno 2009.
"Uitgeven zoals Geert van Oorschot (foto) deed betekent onafhankelijk uitgeven, en alleen uitgeven wat je zelf mooi of goed vindt. Kan dat tegenwoordig nog? Of heeft de tucht van de markt vrij spel?" Aanstaande biograaf Fortuin brengt vooraf een levensschets van Geert Van Oorschot.
Het fonds van Van Oorschot is altijd wars van modes geweest, maar wist vaak vroeg groot talent te detecteren als Hans Lodeizen, W.F. Hermans, J.J. Voskuil en G.K. van het Reve. Verder bracht het in klassieke, verzorgde snit boeken van onder anderen Multatuli, Biesheuvel, Couperus, Leopold, Ter Braak en Du Perron. Ook het literaire tijdschrift Tirade zit onder de vleugels van Van Oorschot. Een van de paradepaardjes was vanaf 1953 uiteraard de Russische Bibliotheek, evenals later de Franse bibliotheek, die intussen in slaapstand lijkt. Het evenement rond Van Oorschot en de uitgeversstiel vindt plaats in het Museumcafé van de Bijzondere Collecties. Op de site van Van Oorschot is de documentaire ‘In gesprek met een vorige' van Roy Logger en Chiel Muller te zien, waarin van Oorschot uitgebreid aan het woord komt. Het fonds van de uitgeverij wordt nu geleid door zoon Wouter van Oorschot.
Eerste deel Revebiografie op komst

Voor dit najaar kondigt uitgeverij Van Oorschot het eerste deel aan van de langverwachte driedelige biografie van Gerard Reve van de hand van Nop Maas: Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren 1923-1962. Het op 30 oktober te verschijnen deel bevat naar verluidt "een schat aan nieuwe gegevens over Reve's jeugd, de verhouding tot zijn broer Karel, de worsteling met zijn homoseksualiteit, zijn communistische verleden en de godsdienst en over de vaak moeizame totstandkoming van zijn werk. Ook wordt zijn 'Engelse periode', in de tweede helft van de jaren vijftig, voor het eerst in details geopenbaard." De volgende delen komen in maart en oktober 2010.
De uitgeverij publiceert ook deel drie en vier van de Verzamelde Werken van Karel van het Reve. Dat gaat vergezeld van een nooit eerder gepubliceerd verhaal Misdaad in Goelenkamp, waarin verteld wordt "hoe twee jongens met hulp van een vliegende aap een inbreker vangen." Van het Reve maakte het in 1983 voor zijn kleinzoons. Ook wordt deel 5, het slotdeel, in het vooruitzicht gesteld van de nieuwe vertaling van de Verzamelde Verhalen van Anton Tsjechov. Opmerkelijk is ook nieuw werk van Libris Literatuurprijswinnaar D. Hooijer: na drie verhalenbundels komt ze voor het eerst met een roman Catwalk, "een on-Nederlandse sitcom." Verder zijn er nieuwe essays en dagboekaantekeningen van Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en debuten van David Pefko en Hannah van Munster. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home