woensdag 5 augustus 2009

Uitgever dwingt Frédéric Beigbeder tot zelfcensuur

De Franse auteur Frédéric Beigbeder, schrijver van onder meer de bestseller 99 francs en Au secours pardon, heeft onder druk van zijn uitgever vier pagina's van zijn nieuwe roman Un roman français moeten censureren. Helaas gebeurde dat niet tijdens de redactie van het boek, maar nadat een eerste oplage van 3.000 exemplaren was gedrukt en waarvan er een flink aantal al als recensie-exemplaar naar de Franse pers was gestuurd. "Toen de tekst eenmaal was gedrukt, realiseerde ik me dat er vier pagina's in stonden die ons juridische problemen konden bezorgen", aldus Olivier Nora, directeur van uitgever Grasset in Le Nouvel Observateur. "En dat risico wilden we niet lopen, gezien de literaire ambities die we met dit boek hebben."
In dit autobiografische roman vertelt Beigbeder uitvoerig hoe hij op een avond geklist wordt door de Parijse politie terwijl hij bij nacht op straat cocaïne aan het snuiven was boven het koetswerk van een auto (zie ons bericht destijds). Beigbeder was vergezeld van een vriend, maar toen het tweetal de politie in de gaten kreeg, sloegen ze op de vlucht. Ze werden snel ingerekend en voor ondervraging meegenomen naar het politiekantoor in het achtste arrondissement. Beigbeder werd vervolgens twee dagen lang opgesloten in Le Depôt, althans dat beweert hij. In zijn roman haalt Beigbeder vooral stevig uit naar procureur Jean-Claude Marin, die hem een nacht langer zou hebben gedetineerd, omdat hij een beroemde schrijver is. In werkelijkheid is dat niet gebeurd, maar dat belet niet dat Beigbeder bladzijdenlang wraak neemt en in een lange litanie Marin 23 keer aanvalt, aangevuld met weinig fraaie substantieven.
Uiteindelijk werd Beigbeder door zijn uitgever teruggefloten en is zijn aanval op Marin vervangen door de zin: "Les mots : Jean, Claude, et Marin, pour les générations à venir seront le symbole de la Biopolitique aveugle et de la Prohibition paternaliste." Beigbeder maakt geen drama van de ingreep en heeft het over "het harde leven van de realistische schrijver" die bereid moet zijn om zijn werk onder handen te nemen, om aan een kortgeding te ontkomen. Jean-Claude Marin heeft aan Le Nouvel Observateur een antwoord gestuurd over de ware gang van zaken.
Beigbeder maakte in het verleden overigens nooit een geheim van zijn verknochtheid aan het witte poeder. In 1999 schreef hij nog de verhalenbundel Nouvelles sous ecstasy. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home