woensdag 5 augustus 2009

Thomas Pynchons nieuwe roman is 'perfect voor op het strand'

De Amerikaanse kluizenaar-schrijver en eeuwige Nobelprijskandidaat Thomas Pynchon, die elke publieke verschijning schuwt als de pest, heeft gisteren zijn nieuwe roman Inherent Vice de wereld ingestuurd. De verzamelde recensenten zijn verbluft over het feit dat Pynchon een heuse detectiveroman aflevert, die ‘verrassend toegankelijk’ wordt genoemd, meer zelfs: ‘een perfect strandboek.’ Inherent Vice verschijnt amper drie jaar na het vuistdikke en hypercomplexe Against the Day (2006).
Samen met J.D. Salinger is Thomas Pynchon (72) zonder twijfel de grootste levende Amerikaanse cultschrijver én tegelijk de meest mysterieuze. Met romans als V. (1963), The crying of lot 49 (1966) en vooral Gravity's Rainbow (1973) vestigde hij zijn reputatie als godfather van het postmodernisme, door de verbluffende manier waarop hij hoge en lage cultuur als in een centrifuge door elkaar mengde.
Het ziet er naar uit dat uitgever Jonathan Cape alvast gelijk gaat krijgen met zijn voorspelling dat Pynchon met Inherent Vice “legioenen aan nieuwe lezers” zal winnen. De binnenstromende kritieken in de Britse en Amerikaanse pers spreken van een voor zijn doen “verrassend toegankelijk” boek. The Telegraph maakt gewag van een “van de meest genoeglijke strandromans voor de zomer. Wie had dat gedacht van een van Amerika’s meest eigenzinnige schrijvers?” De krant wordt daarin bijgevallen door Entertainment Weekly: "De nieuwe Pynchon: een beach read, die bij momenten zelfs gevoelige snaren raakt. Het is bijna surrealistisch te noemen. "
Inherent Vice speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zestig, waarbij privat eye Doc Sportello verstrikt raakt in een web van kleurrijke personages, van surfers en rockers tot moordzuchtige woekeraars en ex-misdadigers. Sportello ontmoet er een ex-vriendin die van plan is een miljonair te schaken. Het boek geeft een psychedelisch beeld van Los Angeles na de moordpartijen door Charles Manson en seks, drugs en rock ’n roll vormen er een onverbrekelijk trio. Sportello raakt ook betrokken in het drugkartel The Golden Fang. Toch is de kritiek unaniem: Inherent Vice is niet zwaartillend, integendeel, volgens The New Yorker is het boek “een luchthartige affaire”, terwijl Wired spreekt van “The Big Lebowski meets The Big Sleep.” Pynchon wordt geprezen als een “Raymond Chandler met meer humor.”
The Sunday Times is voorzichtiger en vindt dat het boek kreunt onder de overdaad: “Teveel grapjes over drugs, te veel huwbare vrouwen die zich aan mannen overleveren en te veel vermeldingen van cultmoordenaar Charles Manson.” Maar over het algemeen, zegt de krant, is het boek bijzonder grappig, “vol van superbe dialogen en prachtige beschrijvingen die aantonen dat eerdere vergelijkingen van Pynchons talent met dat van Joyce en Melville terecht zijn.” Ook Booker Prizewinnaar Aravind Adiga gaat in zijn recensie in The Times uiteindelijk overstag: “Ondanks een paar karikaturen en hyperbolen, is niemand beter in staat om de Amerikaanse populaire cultuur te traceren dan Pynchon. Ondanks een inzinking in het midden van het boek – met een incoherente plot – moet je volhouden, want het laatste kwart van Inherent Vice is superb.” Fans van Pynchon maken zich evenwel ongerust. Verkikkerd als ze zijn op de complexiteit van zijn boeken vol insidejokes, die hen het gevoel geven tot een selecte club te behoren, slaan ze alarm: “Waarom neemt Pynchon zijn toevlucht tot het commerciële detectivegenre?”, zo valt te lezen op gespecialiseerde Pynchonsites. “Of gaat het toch om een gesofisticeerde parodie, een klassiek Pynchonwerk vermomd als een weglezer?” In ieder geval kreeg Pynchon voor Inherent Vice meteen een bod voor een filmversie. En dat is een primeur. Want Pynchons eerdere turven worden nog steeds compleet onverfilmbaar geacht. Een volledig overzicht van intussen 43 (!) recensies over Inherent Vice is te vinden bij The Literary Saloon.
(DL)
Ziehier de promotievideo voor Inherent Vice, de fans fluisteren dat de stem afkomstig is van Thomas Pynchon zelf:

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home