donderdag 13 augustus 2009

Stem boektrailer 'Inherent Vice' inderdaad van Thomas Pynchon

Sinds de nieuwe roman van de Amerikaanse kluizenaar-schrijver Thomas Pynchon, Inherent Vice, enkele weken geleden verscheen, zochten fans overal ter wereld naar aanwijzingen over de offscreen stem die op de fascinerende boektrailer te horen is. Van bij de lancering van de clip werd gedacht - en gehoopt - dat die van de auteur van het boek zelf zou zijn. Na aanvankelijk stilzwijgen in de zaak heeft uitgeverij The Penguin Press nu toegegeven dat het inderdaad Pynchon is die een eigen tekst inleest. De uitgeverij was daarover door The Wall Street Journal geconfronteerd met de bevindingen van een geluidsingenieur.
De onbevooroordeelde technicus, die de auteur niet kent, vergeleek de stem van de trailer met die van twee bevestigde optredens van Pynchon, een in een geruchtmakende Simpsons-aflevering, waarin Pynchon met een broodzak op het hoofd te zien is, en een fragment uit een Duitse tv-clip. De geluidsingenieur kwam tot het aan zekerheid grenzende besluit dat de drie fragmenten telkens door dezelfde persoon waren ingesproken. Dus kon of wilde Penguin niet langer ontkennen.
De buzz rond Inherent Vice neemt ondertussen verder toe. De detectiveroman rond private eye Doc Sportello werd grotendeels lovend ontvangen (zie ons vorig bericht). Pynchon zelf verschafte voor zijn lezers recent een soundtrack bij Inherent Vice, met onder meer The Beach Boys (God Only Knows and Help Me, Rhonda), The Beatles (Can't Buy Me Love), Frank Sinatra (Fly Me to the Moon) en Pink Floyd (Interstellar Overdrive). De volledige lijst is op Amazon te vinden. Fans publiceerden, zeven dagen nadat het boek verscheen, op Pynchon-wiki al een zeer uitgebreid notenapparaat voor Inherent Vice. Zie ook The Guardian. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home