dinsdag 25 augustus 2009

Sebastian Faulks noemt Koran 'deprimerend boek'

De Britse schrijver Sebastian Faulks vindt de Koran een "deprimerend boek". Faulks deed zijn opmerkelijke uitspraken in een interview over zijn nieuwe boek, In A Week in December, zondag in de Times. "De Koran staat vol uitroepen van een schizofreen. Het boek is zeer eendimensionaal, en men spreekt over de schoonheid van het Arabisch, maar de Engelse vertaling die ik las was, vanuit literair oogpunt gezien, zeer ontgoochelend. Het boek heeft geen ethische dimensie zoals het Nieuwe Testament."
Het interview maakte begrijpelijkerwijs meteen ophef en Faulks haastte zich gisteren in The Guardian al om zijn uitspraken te nuanceren. Hij verontschuldigt zich nu voor mogelijke beledigingen van de koran. "Het is absurd om te suggereren dat de Profeet, die zoveel verwezenlijkt heeft op militair en politiek gebied - om van het religieuze nog maar te zwijgen - heeft geleden aan een acute ziekte. Slechts een volledig overtuigend en gezond persoon kan hebben gedaan wat hij deed." Faulks voegde er nog aan toe: "Als zo'n overdrijving uit zijn zwaar genuanceerde context gehaald wordt, en uit het gepubliceerde artikel getrokken, dan kan dat een zeer verdraaiend effect hebben. (...) Ik verontschuldig me dan ook bij iedereen die aan deze uitspraak aanstoot neemt." In het nieuwe boek van Faulks, dat in september verschijnt, zijn naar eigen zeggen "de vriendelijkste personages allemaal moslims".
Faulks (1953), bekend van romans als Birdsong en Human Traces, schreef vorig jaar bij de honderdste verjaardag van Ian Fleming het geautoriseerde nieuwe deel over James Bond, Devil May Care (zie ons eerdere berichten). Zijn nieuwe boek volgt het wel en wee van vier personages in het hedendaagse Londen, een bankier in de City, een metrochauffeur, een immigrant die fortuin maakte in de pickles-industrie, en de vrouw van een conservatief parlementslid. The Guardian was alvast bijzonder lovend over het boek. (HC)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous victor crebolder said...

niet zo'n slimme zet van Faulks, nu toch voetstoots mag worden aangenomem dat alles wat tegen Allah en de Profeet stante pede als blasfemie zal worden opgevat, en dat terwijl de grote bevolkingsgroep de wij 'moslims' plegen te noemen verder helemaal niet zo van het lezen is.

dus heeft ie zijn keutel weer snel moeten intrekken, want behalve alles lezen wat over Allah en de Koran gaat willen ze ook nog wel eens telefoonboeken doorbladeren waar deze of gene kwaadspreker woonachtig is.

jammer dat het besef van wereld-literatuur bij die groep zo angstaanjagend beperkt is geworden terwijl zij in hun Gouden Eeuwen toch ver voor op iedereen lagen...

woensdag, augustus 26, 2009 8:24:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home