maandag 3 augustus 2009

Scholier daagt Amazon voor de rechter over 'Kindlegate'

De 17-jarige Amerikaanse scholier Justin Gawronski daagt internetwinkel Amazon.com voor de rechtbank, zo meldt AFP. Hij doet dat nadat Amazon zonder toestemming zijn elektronische versie van George Orwells 1984 van zijn Kindle e-reader verwijderde. Daarbij verloor de jongen niet enkel het boek maar ook zijn gemaakte en daaraan toegevoegde nota's voor zijn schoolwerk. "Ze namen niet enkel een boek terug, ze hebben gewoon mijn werk gestolen", verklaarde hij toen. Hij eist nu namens alle Kindle-gebruikers een schadevergoeding. ''Als ik een boek op Amazon koop ben ik kennelijk niet de eigenaar. Dat voelt gewoon fout."
Op die manier blijft 'Kindlegate' over de tongen rollen. Een paar weken geleden veroorzaakte Amazon wereldwijd ophef, door zonder toestemming de elektronische versies van 1984 en Animal Farm te wissen nadat bleek dat de uitgever niet over de elektronische rechten van de twee boeken beschikte. Vanop afstand werden de boeken verwijderd. Honderden gebruikers werden daarvan het slachtoffer. De klanten kregen vervolgens hun aankoopbedrag terug. Intussen ziet het ernaar uit dat de rechtszaak zich zal toespitsen op het feit of Amazon zelf op eigen houtje zomaar werken kan verwijderen van de Kindle, terwijl ze eigenlijk eigendom zijn van de koper. De claim stelt dat Amazon gebruikers niet bij voorbaat op de hoogte had gesteld van haar mogelijkheid om inhoud te verwijderen en vraagt de onlinewinkel om te voorkomen dat zoiets in de toekomst nog kan.
De zaak deed veel vragen rijzen over privacy en eigendomsrechten van het elektronische boek. Amazonbaas Jeff Bezos verontschuldigde zich later voor de onhandige manier waarop Amazon een en ander had aangepakt. "Onze oplossing voor het probleem was dom, onbedachtzaam en pijnlijk in strijd met onze eigen principes", zei hij. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home