donderdag 20 augustus 2009

Prix du roman FNAC voor Yannick Haenel

De Franse rentrée littéraire schiet nog maar pas uit de startblokken of meteen is ook de eerste Franse literaire prijs van het najaar toegekend. Traditioneel is dat de Prix du roman FNAC. De laureaat is Yannick Haenel voor zijn biografisch-historische roman Jan Karski. Karski was een Poolse weerstander die de geallieerden op de hoogte bracht van de nazipraktijken in het getto van Warschau en in de concentratiekampen. In 1944 publiceerde hij zijn memoires. Ruim veertig jaar later vertelde Karski zijn getuigenis aan Claude Lanzmann in diens film Shoah.
Het boek van Haenel ligt pas op 3 september in de Franse boekhandels. De Prix du roman FNAC wordt toegekend door een jury van 400 FNAC-leden en 500 boekhandelaren, die een keuze maken uit 30 titels en is naast een garantie op goede verkoopcijfers ook indicatief voor meer bekroningen in het Franse najaar.
De 41-jarige Haenel, auteur van Evoluer parmi les avalanches (2003) en Introduction à la mort française (2001), is ook betrokken bij het literaire tijdschrift Ligne de risque. Hij werd vorig jaar bekroond met de Prix Décembre voor de 500-pagina's tellende roman Cercle, over een verteller die op een dag beslist zijn baan achter zich te laten en afstand neemt van de dagelijkse sleur. Vorig jaar ging de prijs naar Jean-Marie Blas de Roblès voor La ou les tigres sont chez eux, die later ook de Prix Médicis kreeg. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home