zondag 30 augustus 2009

Papierman(d) - aflevering 68

Literair strooizout, lezenswaardigs & kleiner nieuws dat kruimelig ter tafel bleef liggen:
°Een woordvoerder van Google noemt de coalitie van Amazon, Yahoo en Microsoft, die verenigd is tegen het Google Books Settlement, de 'Sour Grapes Alliance'. Intussen heeft de Open Book Alliance zelf een site geopend waar ze hun argumenten verzamelen.
°Arjen Fortuin beproeft de e-reader: Is dat een e-book. Leest dat in het donker?
°Gerrit Komrij neemt op zijn blog Lucifer in het hooi de maat van de warrige schrijfstijl van Thomas Vaessens (hoogleraar en auteur van De revanche van de roman): "Moeilijk schrijven is gemakkelijk, helder schrijven is moeilijk, ik weet het, maar dat betekent nog niet dat we het helder schrijven maar moeten afschaffen. Of de verdedigers van wolligheid hun gang moeten laten gaan." En ook Dirk van Bastelaere, vaandeldrager van de academische kromspraak, komt ter sprake: "Het academisch orakel dat bij de zuiderburen al decennia het vakjargon in de handmixer gooit om er steeds nieuwe gerechten mee te toveren. Vorig jaar nog verzon hij een zowel fabelachtig als fantasieloos verhaal waarmee hij 'wetenschappelijk' onderbouwde waarom hij in zijn bloemlezing uit de Vlaamse poëzie nagenoeg alle Vlaamse dichters had opgenomen. Zoiets heet geen bloemlezing, zoiets heet sociaal werk. Tenzij je er woordenwolken omheenbreit."
°Is de nieuwe roman van Maarten 't Hart, Verlovingstijd, nu slecht of toch goed?
°Thomas Rosenboom alomtegenwoordig naar aanleiding van zijn nieuwe roman Zoete mond. lees maar bij NRC en bij Vrij Nederland en bij Trouw, de recensie van Rob Schouten: Een fatale behoefte aan aandacht en dit interview. Intussen weten we alles van zijn konijn, inderdaad. "Een konijn, ja, dat was voor mij zelf ook een verrassing. De liefde voor zo’n dier, die je kan overweldigen, kan bedwelmen haast."
°Johan De Haes recenseert Zomertijd van J.M. Coetzee op deredactie.be: 'Pijnlijk zelfportret van mens en schrijver.'
°Nick Hornby is terug met een nieuwe roman: Juliet Naked. The Times heeft woord en beeld.
°Vanity Fair-chroniqueur van high society crimes Dominic Dunne is overleden op 83-jarige leeftijd, zie CNN.
°Vervolg van de juridische perikelen over de renovatie van het Hôtel Lambert op 8 september, aldus Le Monde (zie ons eerder bericht deze week).
°In september neemt de Nieuw-Zeelandse Kate Mc Coll haar intrek in de PEN-Schrijversflat. Zij doet dat in het het kader van het project 'Our Soldiers', een kruisbestuiving tussen beeldende kunstenaars en auteurs uit Vlaanderen en Nieuw-Zeeland, zie meer info op de PEN Schrijversflat-blog.
°De Vlaamse CD&V-senator Pol van den Driessche waagt zich aan een thriller. Fingers crossed dat het boek iets meer geïnspireerd is dan de titel: Moord in de Wetstraat, zie De Morgen.
°De praktijken van BV en showbizzuitgeverij Lampedaire raken steeds meer omstreden. Actrice Jacky Lafon zegt dat haar 'eigen boek' Mijn naakte waarheid vol leugens staat. "Zo zou ze nauwelijks de tijd hebben gekregen om correcties aan te brengen en zouden correcties in het boek niet zijn doorgevoerd. Passages die ze had geschrapt, zouden toch zijn verschenen", meldt De Standaard.
°De looks en de coiffure van de schrijver, steeds belangrijker, aldus The Guardian.
°Een late recensie van The House of Wittgenstein van Alexander Waugh in Harper's Magazine.
°Een niet minder late bespreking van De Cenci's van Stendhal in de Perlousesreeks in Knack.
°De filosoof Alain Finkielkraut, hersteld na een lange ziekte, publiceert een 'éloge de littérature' in Un coeur intelligent. Zie ook het interview in Le Nouvel Observateur.
°Een archiefdossier over Milan Kundera in het onvolprezen weekendmagazine van Le Monde, Le Monde 2, waarvan drie teksten van Kundera uit 1979, 1984 en 1993.
°Treurnis: Boekendingen meldt dat de laatste Franse boekhandel in New York, de Librairie de France, onherroepelijk dichtgaat, na 73 jaar trouwe dienst.
°Arjan Peters over een boek en tentoonstelling over de figuratieve schilder, tekenaar en graficus Hermanus Berserik, die ook boekomslagen maakte voor de Ooievaar en Salamanderpockets: Hermanus Berserik 1921-2002: Werk in de Volkskrant.
°De Groene Amsterdammer heeft een extra dik themanummer over 'Kunst en de wereld'. (DL)

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home