zondag 23 augustus 2009

Papierman(d) - aflevering 67

Een viergangenmenu met boekenvoer, van literaire antipasti tot een copieus dessert, met digestief:
°Martin Amis viert zijn zestigste verjaardag. Literaire collega's becommentariëren het enfant terrible van de Britse letteren in The Independent, plus een profiel in The National.
°Robert Hanks reflecteert over het succes van Penguins Great Ideasserie in de New Statesman. Ligt het aan de (fraaie) vormgeving?
°Adam Thirlwell over de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal in The Guardian.
°Vrij Nederland heeft een uitgebreid portret van Haruki Murakami door Jeroen Vullings, naar aanleiding van Blinde wilg, slapende vrouw.
°Dan Brown is de 'meest weggeschonken auteur' aan Oxfamshops in Engeland, zie The Guardian. Van Dan Brown gesproken: zet de e-bookversie van zijn nakende The Lost Symbol de uitgeverswereld op stelten, vraagt diezelfde krant zich af?
°De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk brengt een bezoek aan Nederland, naar aanleiding van de vertaling van zijn nieuwe roman Het museum van de onschuld. Op woensdagavond 2 september wordt hij geïnterviewd door Bas Heijne in het Wereldculturencentrum RASA te Utrecht, zo meldt Literair Nederland.
°De Italiaanse beatmuze Fernanda Pivano is op 92-jarige leeftijd gestorven, aldus Der Standard.
°Een 47-jaar oude Hongaarse kaartendief die tal van bibliotheken aandeed, is opgepakt in Spanje, zie Think Spain. De gestolen kaarten konden gerecupereerd worden.
°Jan Donkers bespreekt in NRC Boeken het vertaalde magnum opus van James Agee, Een sterfgeval in de familie.
°Boekenstrijd, een degelijke site met recensies over oorlogsboeken.
°Het geluksjaar van kinder- en jeugdboekenauteur Ted van Lieshout, laureaat van de Theo Thijssenprijs in de Volkskrant: 'Ik ben toevallig erg goed in schrappen.'
°Le Monde analyseert het Google Booksproject en drukt enige bezorgdheid uit: 'Google, l'utopie du livre pour tous.'
°Ook Christiaan Weijts reflecteert over het e-book en de gevolgen voor de schrijver in een column voor De Groene Amsterdammer: "Achter de schermen worden de geesten kennelijk rijp gemaakt voor een nieuwe gooi naar de elektronisering van het boek, en beginnen de kampen van belanghebbenden zich af te tekenen en te organiseren. Want één ding is zeker: als straks het eBook ineens wél aanslaat, dan zal er iemand zijn die daar een verschrikkelijke smak geld aan gaat verdienen. En het klinkt heel vreemd, maar ik heb zo’n voorgevoel dat die iemand níet de schrijver is - daarvoor hoef ik niet eens op dat royalty-addendumpje te kijken."
°Margot Dijkgraaf recenseert Stéphane Audeguy en Jean-Baptiste del Amo in NRC Boeken.
°Helena Bonham Carter (foto) zal de Britse jeugdschrijfster Enid Blyton vertolken in een door de BBC geproducete biografische film, zo meldt Variety. Blyton (1897-1968) bleek vorig jaar nog steeds de meest geliefde auteur van Groot-Brittannië te zijn, zo bracht een onderzoek bij Britse volwassen lezers aan het licht (zie ons vorige bericht).
°De Israëlische schrijver Amos Oz werkt in Italië aan een libretto van zijn roman The Same Sea. De opera moet in 2011 in première gaan. De opera is een opdracht van het Petruzzelli Theater in de Zuid-Italiaanse stad Bari. Daar gaat het werk in 2011 in première, meldt The Jerusalem Post.
°In Zuid-Afrika wordt de 70ste verjaardag van dichter Breyten Breytenbach gevierd met een tentoonstelling in het Breytenbach-Sentrum, zo meldt Die Burger.
°In Austin, Texas wordt herdacht dat Edgar Allan Poe 200 jaar geleden geboren werd. Het Ransom Center, de prestigieuze letterenbibliotheek en rijkgevuld museum, brengt de tentoonstelling From Out That Shadow: The Life and Legacy of Edgar Allan Poe. Meer over Poe bij Lire.
°Een interview met de Canadese schrijfster Margaret Atwood in The Telegraph, die overigens met een blog is begonnen.
°Fahrenheit 451 van Ray Bradbury is verstript door Tim Hamilton. Slate bespreekt de getekende klassieker.
°Tussen 5 en 13 september vindt voor de derde keer de Week van het Schrijven plaats. (DL/HC)

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home