zaterdag 1 augustus 2009

Papierman(d) - aflevering 64

Een extra lange aflevering van deze rubriek, vol samengegraasd 'kleiner' boekennieuws en achtergrondstukken, plus recensies:
**De seksuele spanning is te snijden tussen de muren en boekenrijen van de British Library, aldus The Times.
**Nicholson Baker wikt en weegt op zijn karakteristieke manier de pro's en contra's van de Kindle: The Kindle and the Future of Reading (New Yorker). En hier chat hij ook over deze kwesties bij The New Yorker.
**'Kindlegate', waarbij Amazon zonder toestemming e-edities van 1984 en Animal Farm uit de Kindles van zijn gebruikers wiste, blijft stof doen opwaaien. David L. Ulin van de L.A. Times treedt in het debat: Amazon's troubling reach.
**Ook Die Zeit onderzoekt de e-readers en hun gevolgen voor het lezen: Das Büch der Bücher.
**Vrij Nederland lichtte onlangs eveneens de e-reader door en liet Yra van Dijk, Piet Gerbrandy en Carel Peeters hun ervaringen optekenen bij het gebruik van het speeltje en die zijn niet onverdeeld positief. Lisa Kuitert schrijft een inleiding.
**Het boek versus de Kindle, een tornooi in 10 afleveringen, zie alweer de LA Times.
**Een 91-jarige Britse dame laat de e-hype niet aan haar hart komen. Zij leest stug door, boeken van papier. In 46 jaar ontleende ze zowat 25.000 boeken uit haar plaatselijke bibliotheek, zonder ooit een ervan te laat in te leveren, zie The Daily Telegraph.
**Een gloedvol en toch ook afstandelijk portret van John Updike in HP/De Tijd door Herman Stevens: Updike's eindpunt.
**Een Facebookpetitie moet Ben & Jerry's ertoe aanzetten om literaire ijskreem te produceren. Hoe komkommer kan het nieuws zijn?
**The Unofficial Thomas Pynchon Guide to Los Angeles, een fraai werkstukje van Wired. De Pynchonwiki is in hoogste staat van paraatheid, nu Inherent Vice te verschijnen staat op 4 augustus in de VS (in België stond het deze week al op de schappen). Recensies over het boek stromen binnen, zie onder meer de LA Times.
**Gebikkel over de nalatenschap van Jack Kerouac houdt aan.
**Booker Prizewinnaar Yann Martel sluit een miljoenendeal af voor een holocaustallegorie, zeven jaar na The Life of Pi, zie The Guardian.
**De Duitse auteur Daniel Kehlmann nam bij de opening van de Salzburger Festspiele het experimenteel theater op de schop in een vlammende toespraak, zie NRC Boeken: "Waarom altijd videowanden en spaghetti eten, waarom wordt er altijd iemand met iets besmeurd? Waartoe al dat gesjor en dat geroutineerd hysterisch gegil? Wordt zulks van staatswege voorgeschreven?”
**Günther Grass sluit euthanasie niet uit, mocht hij ongeneeslijk ziek worden, zie de Volkskrant.
**Trouw weegt de Portugese auteurs José Saramago (De tocht van de olifant) en Antonio Lobo Antunes (Dans der verdoemden) tegen elkaar af, op basis van hun laatste boeken, en Antunes wint op punten.
**Het toneelstuk Le Gant Rouge uit de jeugdjaren van Edmond de Rostand, auteur van Cyrano de Bergerac, is teruggevonden in de Archives nationales, meldt Le Figaro.
**Pédigree et autres romans van Georges Simenon in de Pléiade, bespreking in L'Express.
**Marseille heeft hulde gebracht aan Antoine de Saint-Exupéry, naar aanleiding van de 65ste verjaardag van zijn dood, toen hij met zijn militair vliegtuig neerstortte in de Middellandse Zee, in lang onopgehelderde omstandigheden.
**Rob Schouten beitelt een portret van Remco Campert, voorbije dinsdag 80 jaar geworden: Een air van achteloosheid: "Nederland lijkt Campert nauwelijks op waarde te schatten. Is zijn werk ons soms niet ’zwaar’ genoeg?"
**Gerrit Krol wordt dan weer 75 jaar en Woest en Ledig heeft meer details over wat er te gebeuren staat.
**Het Parool over het Dagboek 1966-1967 van Frieda Vogels.
**Rudi Wester neemt afscheid van het Institut Néerlandais, zie de Volkskrant.
**Het VPRO-programma De Avonden kwam op bezoek bij De papieren man en liet hem aan het woord over een website die, volgens Jeroen van Kan, intussen een "instituut" is geworden.
**Twee recensies van de nieuwe roman Zomertijd, van J.M. Coetzee, in Vrij Nederland en in NRC.
**President Obama heeft David Ferreiro benoemd tot Archivist of the United States.
**De benenwereld van Roger Cremers: zijn benenfoto's zijn in Amsterdam te zien. Schrijver Willem Jan Otten leidde in, zie de tekst op PhotoQ.
**Henri-Floris Jespers brengt verslag uit van de uitvaart van de vorige week overleden dichter Marcel van Maele.
**Uitgelezen, het live boekenprogramma van de krant De Morgen, speelt tijdens de zomer op verplaatsing in Oostende: alle details over het programma van Uitgelezen aan zee hier.
**De grootste boekenmarkt van Europa in Deventer, morgen 2 augustus.
**En tenslotte: lezen reduceert stress, ja, zelfs de Marie-Claire weet het. (DL - foto 3: achtergelaten Russische boeken, tekening 4: Jan De Maesschalck)

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home