vrijdag 21 augustus 2009

Oudste Britse literaire prijzen voor biograaf Michael Holroyd én romancier Sebastian Barry

De oudste Britse literaire prijs, de James Tait Black Memorial Prize bedoeld voor de beste biografie, is tijdens het Edinburgh International Book Festival toegekend aan schrijver en vooraanstaand biograaf Michael Holroyd (73 - foto) voor A Strange Eventful History: The Dramatic Lives of Ellen Terry, Henry Irving and their Remarkable Families, een boek over de geschiedenis van een aantal 19de eeuwse Shakespeare-acteurs. De James Tait Black Memorial Prize heeft een waarde van 10.000 pond en heeft onder meer Peter Ackroyd en Claire Tomalin op zijn erelijst staan. Holroyd vergaarde een stevige reputatie met zijn biografieën van Lytton Strachey en Bernard Shaw.
Merkwaardig genoeg is de gelijknamige prijs in 1967 in zijn fictieversie ook al toegekend aan zijn echtgenote Margaret Drabble voor haar roman Jerusalem the Golden. "I'm in good company, if a little far behind", zo merkte Holroyd droogjes op. Tijdens de zeven jaar dat Holroyd aan het boek werkte, leed hij aan kanker en moest hij verschillende malen gehospitaliseerd worden.
De fictieprijs ging dit jaar naar Sebastian Barry (foto 2) voor The Secret Scripture, het boek waarmee hij ook al de Costa Book of the Year Award binnenrijfde. Barry was bijzonder opgetogen en sprak van "a signal moment of unalloyed joy". De James Tait Black Memorial Prizes zijn destijds ingesteld door Janet Coats, weduwe van uitgever James Tait Black, om diens liefde voor het lezen blijvend te eren. De fictieprijs viel ooit toe aan D.H. Lawrence, E.M. Forster en Graham Greene. Zie de berichtgeving in The Guardian. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home