vrijdag 14 augustus 2009

Onbekend dagboek van Max Frisch opgedoken

Een tot voor kort onbekend dagboek van de Zwitserse auteur, architect en toneelschrijver Max Frisch (1911-1991) zal in maart 2010 door Suhrkamp worden gepubliceerd, zo maakt de Duitse uitgeverij gisteren bekend. Het 184-bladzijden tellende dagboek over de jaren 1982-1984 werd gevonden tussen de documenten van de secretaresse van Frisch, zo zei de hoofdredacteur van Suhrkamp, Raimund Fellinger. Het zal verschijnen onder de titel Tagebuch 3, als vervolg op de beroemde vorige dagboekdelen over de jaren 1946-1949 en 1966-1971.
Frisch leefde in de vroege jaren 80 in New York. In het voorjaar van 1982 begon hij te werken aan het manuscript Alice, opgedragen aan zijn toenmalige partner Alice Locke-Carey. Op dat moment begon hij ook met het bijhouden van het nu ontdekte dagboek. Na de scheiding met Alice in 1984 keerde Frisch terug naar zijn Zwitserse standplaats Zürich en zou hij niet verder schrijven aan het dagboek. Volgens Suhrkamp zou Frisch het in zijn 'Amerikaanse notities' omstandig hebben over de politieke situatie in de States, en over de toenmalige president Ronald Reagan. Frisch heeft de aantekeningen geredigeerd en zelfs de volgorde vastgelegd. Het dagboek zal verschijnen met annotaties van Peter von Matt, voorzitter van de Max Frisch-Stiftung in Zürich.
De veelgelauwerde Frisch is een van de belangrijkste naoorlogse Duitstalige schrijvers. Tot zijn bekendste romans behoren onder meer Stiller, Mein Name sei Gantenbein, Homo Faber en Montauk. Zie de berichtgeving bij Der Standard en Yahoo. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home