dinsdag 25 augustus 2009

Nabestaanden García Lorca verzetten zich niet langer tegen opening vermoedelijk graf

In Spanje zullen de nabestaanden van de in 1936 door Franco-aanhangers vermoorde dichter Federico García Lorca geen bezwaar aantekenen tegen de opening van het massagraf waarin hij vermoedelijk is begraven, zo meldt El País. Gisteren besliste de deelregering van Andalusië dat het graf in Alfacar bij Granada kon worden geopend als nabestaanden niet binnen de 15 dagen bezwaar zouden aantekenen. Vandaag liet een woordvoerder van de familie García Lorca weten dat dat niet zou gebeuren. Daarmee lijkt het laatste juridische obstakel uit de weg geruimd voor het even langverwacht als veelbesproken grafonderzoek.
García Lorca (1898-1936) werd op 19 augustus 1936 door falangisten bij Granada geëxecuteerd. Er wordt vermoed dat het stoffelijk overschot van de linkse dichter is gedumpt in een massagraf in een ravijn aan de oever van de opgedroogde Viznarrivier. In het massagraf zouden ook Francisco Galindo en Joaquin Galadí liggen. Hun nabestaanden willen de overledenen alsnog een echte begrafenis geven, iets waar de familie van García Lorca tot nu altijd een bezwaar tegen maakte uit schrik dat de opgraving een massaspektakel zou worden. Bedoeling nu is om alleen de lichamen van Galindo en Galadí te zoeken, waarna het graf terug dicht zou worden gemaakt. Het lichaam van de dichter zal niet worden geïdentificeerd. De autoriteiten blijven in de zaak nog voorzichtig. Het kan alsnog dat andere nabestaanden bezwaar aantekenen tegen de opgraving.
In Spanje worden nog steeds inlichtingen verzameld over duizenden verdwenen personen tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) en tijdens de Francoperiode (1939-1975). Een nicht van García Lorca wees er eerder op dat de stoffelijke overschotten van 1000 à 3000 slachtoffers van franquistische troepen zich vlak bij de plek bevinden waar de dichter begraven ligt en dat er geen reden is om een bijzondere plaats te reserveren voor hem. "Ze zijn allen het slachtoffer geworden van eenzelfde gruwelijke en wilde moordpartij. De ravijn is García Lorca's definitief graf" (zie ook onze vorige berichten). (HC - Foto: het monument ter nagedachtenis van García Lorca op de plaats van het massagraf)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home