vrijdag 14 augustus 2009

Kleinzoon James Joyce staat goedkope versie 'Ulysses' toe

Stephen James Joyce, kleinzoon van en onverzoenlijk beheerder van de nalatenschap van de Ierse schrijver, heeft een deal gesloten met de kleine uitgever Wordsworth Editions voor het uitbrengen van een goedkope druk van Ulysses, zo meldt de Times. De pocket zal voor ongeveer 2 à 3 pond verkocht worden, heel wat minder dan de goedkoopste nieuwe versie van 10 pond nu.
De in Frankrijk wonende Stephen Joyce heeft een goedkope pocket van het verhaal over de Bloomsday van Stephen Dedalus, Leopold en Molly Bloom altijd tegengehouden. Bij uitgevers en academici heeft de kleinzoon de reputatie zeer streng te zijn voor het overnemen van stukken tekst uit het werk van Joyce. Dat hij nu wel overstag gaat heeft te maken met het aflopen van het copyright op het werk van Joyce in 2012, 70 jaar na het overlijden van de auteur. De deal met Wordsworth Editions was zijn laatste kans om nog geld te maken van de klassieker. Bedoeling is om uitgevers na 2012 te ontmoedigen nieuwe drukken op de tegen dan hopelijk verzadigde markt te gooien.
Over hoe de deal tot stand kwam, zei Helen Trayler van Wordsworth aan de Times: "Ik schreef een brief naar Stephen en op een dag kreeg ik een telefoontje uit Frankrijk. Hij zei me dat hij wilde bewijzen dat hij niet zo onredelijk was als mensen over hem dachten. Ik vond hem zeer charmant, witty en coöperatief." Voor de budget-Ulysses betaalt Wordsworth geen royalty. Er is een vast en eenmalig bedrag afgesproken, dat volgens Trayler slechts "na enkele drukgangen" zal zijn terugverdiend. Om hoeveel het gaat, is begrijpelijkerwijs niet bekendgemaakt. Wel dat Stephen bedongen heeft dat er aan de tekst van de Ulysses-versie uit 1932 (de Odessey Press edition) geen letter mag worden veranderd. Over de uitgeefgeschiedenis van dit invloedrijke boek blijven de academici over elkaar heen vallen, en zeker over welke de meest 'juiste' versie is. De druk van 1932 werd in elk geval door Stuart Gilbert, vriend van James Joyce in Parijs, gecorrigeerd. (HC - foto: de cover van de eerste editie uit 1922)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home