dinsdag 25 augustus 2009

Klara brengt hoorspel van Lars Gustafssons 'De dood van een imker'

De roman De dood van een imker van de Zweedse romancier, filosoof en dichter Lars Gustafsson (1936) is door Klara en Het Geluidshuis bewerkt tot een mini-hoorspel. De Vlaamse cultuurzender zal het hoorspel vanaf maandag 31 augustus twee weken lang in afleveringen van vijf minuten uitzenden in het programma Kaffee Zimmermann. De dood van een imker (1978) is de bekendste roman van Gustafsson, die recent nog de Selma Lagerlöf Price en de Goethe Medal in Weimar kreeg. Het verhaal vertelt de laatste levensmaanden van bijenkweker Lars Westin, een kankerpatiënt die in die periode dagboeken bijhoudt waarin hij in het reine probeert te komen met zijn nakende dood.
Westin blikt in de dagen die hem resten terug naar zijn adolescentie, mislukte huwelijk, verlaten onderwijscarrière, en uiteindelijk ook naar het leven waarvoor hij gekozen had: dat van bijenkweker. Hij krijgt groeiend ontzag voor de intelligentie en de collectieve kracht van bijen. Gustafsson, een taalfilosoof die lange tijd in de VS werkte, stelt de vraag of we moeten berusten of strijden. De ware pijn is niet zozeer de kanker, maar de pijn van de herinnering en de zoektocht naar verzoening met het verleden.
De dood van een imker werd in 1981 door J. Bernlef vertaald en uitgegeven door Peter van de Velden. Voor de zegging van Gustafssons tekst deden de hoorspelmakers een beroep op de stemmen van Dirk Buysse, Chantal Pattyn, Jef Lambrecht, Els Dottermans en Katelijne Daemen. Het Geluidshuis bewerkte eerder al sprookjes van bijvoorbeeld Hans Christian Andersen en Louis Paul Boon tot hoorspelen voor kinderen en volwassenen. Zie ook NRC Boeken over de poëzie van Lars Gustafsson. (HC)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home