donderdag 27 augustus 2009

Internationale schrijvers pennen verhalenbundel over 60 jaar Mensenrechtenverklaring

Een aantal vooraanstaande schrijvers uit de gehele wereld hebben naar aanleiding van 60 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een serie kortverhalen geschreven, waarbij ze zich telkens lieten inspireren door een welbepaald artikel van de verklaring. Het gaat onder meer om Ariel Dorfman, Chuck Palahniuk, Paulo Coelho, Marina Lewycka, Joyce Carol Oates, Henning Mankell, David Mitchell, Andrew Motion, James Meek, Alan Garner en Ali Smith. De titel van de bundel is Freedom. Short Stories celebrating the Universal Declaration of Human Rights en hij wordt vandaag gelanceerd op het Edinburgh Book Festival, meldt The Guardian.
Ariel Dorfman gebruikte in zijn verhaal Innocent Passage artikel negen ("no one shall be subjected to arbitrary arrest, detention or exile"), als aanleiding, wat natuurlijk ietwat wrang is gezien de Chileense schrijver zelf het slachtoffer werd van forse mensenrechtenschendingen. Marina Lewycka ging aan de slag met artikel vier "no one shall be held in slavery". En Paulo Coelho schreef met In the Prison of Repose een verhaal dat als vertrekpunt artikel 19 heeft, waarin de vrijheid van meningsuiting ter sprake komt. Ook hij putte uit eigen ervaringen. Elke auteur schreef zijn verhaal kosteloos en alle royalty's van het boek gaan naar Amnesty International.
De Nigeriaanse Orange prizewinnares Chimamanda Ngozi Adichie liet zich dan weer inspireren door artikel 23 over recht op werk en schreef het verhaal Sola, waarin een jonge Gambiaanse journalist vermist raakt nadat hij een onderzoeksjournalistiek stuk schreef over zijn land. Henning Mankells epiloog handelt over de vriendin Sofia, die als kind op een landmijn liep in Mozambique, maar haar leven met veel kracht opnieuw opnam. Het voorwoord van de bundel werd geschreven door de Zuidafrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home