dinsdag 4 augustus 2009

Ian McEwan put voor nieuwe roman uit eigen media-aanvaringen

De Britse auteur Ian McEwan heeft in een interview met de Eastern Daily Press meer details vrijgegeven over de inhoud van zijn nieuwe roman, waarvan al bekend was dat hij over klimaatopwarming zou gaan (zie ons eerder DPM-bericht). Nu onthulde hij dat de roman, die wellicht Solar zal heten, geïnspireerd is op zijn eigen recente ervaringen met mediacontroverses, zo schrijft The Guardian. De hoofdrolspeler is een Nobelprijswinnaar fysica die onder vuur ligt in de media nadat hij laat uitschijnen dat zijn beroep aan de top veel meer mannen dan vrouwen telt als gevolg van inherente verschillen in hun hersenen, eerder dan dat het gevolg is van genderdiscriminatie. Fysicus Michael Beard ontdekt in het boek ook een manier op klimaatverandering te bestrijden via het afleiden van energie uit artificiële fotosynthese. Maar nadat hij de Nobelprijs heeft gekregen, gaat hij zich vadsiger gedragen.
McEwan kwam vorige zomer in flinke mediaturbulentie terecht toen hij in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera stevig had uitgehaald naar radicale moslims (zie dit DPM-bericht). Hij veroordeelde hen toen omdat ze "een samenleving willen creëren die ik verafschuw." McEwan zei ook dat hij "deze moslims veracht" vanwege hun kijk op vrouwen en homoseksualiteit. Hij nam daarbij ook collega-vriend Martin Amis in bescherming tegen de aanhoudende verwijten van islamofobie en racisme die deze destijds te incasseren kreeg.
"Ik had gezegd dat ik dacht dat er iets moreel verwerpelijk was aan de islam en de dag erna sloeg ik The Independent open en werd ik opgevoerd als iemand die de islam aanviel. En dat is fundamenteel oneerlijk", zo zegt McEwan daar nu over. "Overigens denk ik dat de reacties die ik kreeg klein bier waren vergeleken met wat we de voorbije jaren hebben gezien. En ik heb het van nabij zien gebeuren bij vrienden", verwijzend naar de zaak-Amis.
Terugkomend op de karaktertrekken van hoofdpersonage Michael Beard zegt McEwan dat "hij hem talloze gebreken" heeft meegegeven: "een leugenaar" en "vol met vooroordelen tegenover vrouwen." Wanneer Beard op een symposium zijn oprisping maakt over vrouwen en wetenschap, wordt hij aangevallen door academici en de media, waar de woorden 'nazi' en 'eugentica' opduiken.
McEwan kreeg de vonk voor het boek tijdens een expeditie naar de Noordpool die hij met wetenschappers en andere kunstenaars in 2005 ondernam. Hij voegt er ook aan toe dat hij zich tijdens de research over het boek steeds meer ging ergeren aan wetenschappers die de klimaatopwarming pogen te ontkennen. De roman zou volgend jaar verschijnen. Zijn recentste roman is On Chesil Beach. (DL - foto 1David Mariusz, foto 2 NYT)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home