zaterdag 22 augustus 2009

Google Books steeds meer in de vuurlinie

Het Google Books Settlement raakt steeds meer in de vuurlinie, omdat alom gevreesd wordt dat het de monopolievorming van het digitale boekenaanbod zou bewerkstelligen. Het protest van auteurs en juridische experts, die zich zorgen maken over de draagwijdte en de copyrightimplicaties ervan, groeit met de dag. En nu blijkt ook dat grote bedrijven (en concurrenten) als Microsoft, Amazon en Yahoo! zich hebben aangesloten bij een verzetscoalitie die door een vooraanstaande advocaat uit Silicon Valley wordt geleid. Ook een aantal hoogleraren van de University of California willen de voorwaarden van de overeenkomst wijzigen. Verder vinden "auteur en advocaat Scott E. Gant dat Google te veel geld gaat verdienen via Google Book Search (het zoekbedrijf krijgt 37 procent van eventuele verkopen en uitgevers/auteurs de rest)" en "dat schrijvers en uitgevers te veel rechten opgeven als ze akkoord gaan met de overeenkomst", schrijft Marie-José Klaver op haar NRC-blog digitale zaken.
Op 4 september zal voor de rechter moeten blijken of Google Books mag doorgaan met de uitvoering van het settlement. In oktober 2008 sloot de gigant een akkoord met Amerikaanse auteursrechtenverenigingen en uitgeverijen om in ruil voor 125 miljoen dollar boeken van universiteiten en uitgevers (waarmee het overeenkomsten sloot) te mogen digitaliseren en op het internet te plaatsen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie opende evenwel een onderzoek naar de overeenkomst. "Men wordt zich langzaam bewust dat dit akkoord enorme, verstrekkende en concurrentieverstorende consequenties heeft", aldus advocaat Gary Reback van de coalitie. Ook William Morris Endeavour, een agentschap in Hollywood dat schrijvers vertegenwoordigt, heeft bezwaar tegen de overeenkomst. Marie-José Klaver meldt ook nog dat, naast Duitse uitgevers, ook de Franse uitgeversorganisatie Syndicat National de l’Edition bezwaar maakt tegen het Google Books Settlement. Volgens hen is de overeenkomst bepaald ongunstig voor niet-Amerikaanse auteursrechthebbenden. Zie overigens ook de berichtgeving in The Guardian.
Zoals De papieren man al uitgebreid meldde is er deze week in Frankrijk ook flinke deining ontstaan, toen bekendraakte dat de Bibiothèque Nationale de France in Parijs voor de digitalisering van haar boekenarsenaal wellicht in zee zal gaan met Google Books. Alarmkreten over "Amerikaans cultuurimperialisme" zijn niet van de lucht.
In het tweede nummer van deze jaargang van het tijdschrift DW B schreven uw papieren dienaren Dirk Leyman en Hans Cottyn onlangs een uitgebreide bijdrage over de problematiek rond Google Books: De onstilbare informatiehonger van Google Books. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home